Hasip Kaplan MHP-ANAP-DSP koalisyonunu övdü

Hasip Kaplan MHP-ANAP-DSP koalisyonunu övdü

BDP Milletvekili Hasip Kaplan, koalisyon hükümeti döneminde atılan demokratikleşme adımlarının, 11 yıllık AKP iktidarında atılamadığını savundu.

Vatan Gazetesi'ne konuşan Kaplan, şunları söyledi: "AK Parti hükümeti 2002'den bu yana koalisyon hükümetinin adımlarının 10'da birini atmış değil. 2001 Anayasa değişikliği yapıldı, 17 madde temel hak ve hürriyetleri düzenliyordu. Adil yargılama, kişilik hakları gibi. Ancak bundan sonra iktidar olan AK Parti hiçbirinin uyum yasasını çıkarmadı. Düşünce ve örgütlenme özgürlüğüne sınırlama, AK Parti döneminde devam etti. Kürtçenin RTÜK kanalıyla TRT'de yayınına koalisyon hükümeti karar verdi. İdamın kaldırılmasına koalisyon hükümeti karar verdi."

Kaplan, "Asıl demokratik açılımı sizce koalisyon hükümeti mi yaptı?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Kıyasladığımız zaman AK Parti hükümetlerinin demokratikleşme adına attığı adımlar, düşünce ve örgütlenme özgürlüğünde gelişme yok, TMK (Terörle Mücadele kanunu) aynen duruyor. Özel Yetkili Mahkeme'ler (ÖYM) uzun tutukluluğunun bu kadar mağduriyetin nedeni oldular, adalet yok, hukuk yok, eşitlik yok. Yine koalisyon hükümeti döneminde ulusal program çıkarıldı. Çok önemlidir. Bugün Türkiye ulusal programdan uzaklaşmıştır. Geriye gidiyor. Merkezi bir otoriterleşmenin baskı rejimine gidiyor. AK Parti giderek eskiden şikayet ettiği vesayet rejiminin hepsini elinde bulundurmaya alışıyor. Örneğin HSYK değişikliği ile."

"ÖNLEYİCİ DİNLEME ÖNLENMİYOR"

Kaplan, dinlemelerle ilgili, "Adli kararla dinlemenin ötesinde önleyici dinlemeyi önlemediği için" hükümeti eleştirirken "Asıl ahlak dışı dinlemenin yüzde 85'i oradan geliyor. Bu devam edecek. O, TİB ve MİT üzerinden hükümete gidecek. Bilgiler onlarda olacak. Zaman zaman da basına verecekler" iddiasında bulundu.

KAPLAN: ULUDERE EMRİNİ GENELKURMAY VERDİ

BDP Milletvekili Hasip Kaplan "Uludere'de katliam emrini bizzat Genelkurmay Başkanı'nın verdiğini" öne sürdü.

Kaplan, şöyle dedi: "Topladığımız tüm veriler, bizzat MGK'nın, Genelkurmay Başkanı'nın emriyle bu bombardımanın yapıldığını ortaya koymuştur. Zaten takipsizlik kararı bunu çok açık ortaya koyuyor. Savcı olayı çözmüştü. 'O zaman MGK toplantısı vardı' deniliyor. MGK'da da hepsinin haberi vardı. Bilgimiz net. Genelkurmay Başkanı'nın soruşturma izninin Başbakan'a bağlanmasının nedenlerinden biri, Roboski katliamıdır."