Havalimanı mağdurlarına aylık ve terör tazminatı

V

5233 Sayılı Kanun, "Terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle maddî zarara uğrayan kişilerin, bu zararlarının karşılanmasına ilişkin esas ve usulleri" belirlemektir. Bu kanun kapsamında; tüm yaralıların hastane giderleri devlet tarafından karşılanacak. Geçici ya da sürekli iş göremezlik geliri ve tedavi hizmetleri verilecek. Hayatını kaybeden vatandaşlara bakıldığında, sigortalı çalışanlar 4/a statüsünden, taksi sahibi ise 4/b statüsünden iş kazası sayılacak. Hava alanında görevli, çalışanlar açısından 4/c statüsünde vazife malullüğü hakkında işlem uygulanacak. İş kazasından dolayı gelir ve cenaze ödeneği ödenecek.

ÖLENLERİN YAKINLARINA AYLIK BAĞLANACAK

Ölenlerin yakınlarına 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün (4/a) olması halinde aylık bağlanacaktır. 4/b ve 4/c statüsünde olanlara ise 5 yıl sigortalılık süresi 1.800 günle aylık bağlanacaktır.

EMEKLİ MAAŞI ÖDENİYOR

Ölenlerin hak sahiplerine 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 34'üncü maddesi uyarınca (9.500) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarın tamamı üzerinden yapılacak paylaştırma tutarında aylık bağlanacak. Terör nedeniyle oluşan zararlar, zarar görenin beyanı, adlî, idarî ve askerî mercilerdeki bilgi ve belgeler göz önünde tutularak olayın oluş şekli ve zarar görenin aldığı tedbirlere göre, zarar görenin varsa kusur veya ihmalinin de göz önünde bulundurulması suretiyle, hakkaniyete ve günün ekonomik koşullarına uygun biçimde komisyon tarafından doğrudan doğruya veya bilirkişi aracılığı ile belirleniyor.

Terör nedeniyle yaralananlarla hayatını kaybedenlerin aile bireylerine maddi ödeme yapıldığı gibi, terör nedeniyle malûl kalanın kendisi ile hayatını kaybedenlerin eşi ve reşit olmayan çocuklarına da emekli maaşı ödeniyor.