Haydarpaşa Garı inceleniyor
AA

1908 yılında İstanbul - Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edilen Haydarpaşa Garı'nın nasıl inşa edildiği araştırılıyor.

108 yıl önce kum zemin üzerine ahşap kazıklarla nasıl inşa edildiği inceleniyor. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Anıtlar Kurulu tarafından onaylanan projeyle Haydarpaşa Garı, aslına uygun restore edilecek.

Haydarpaşa Garı inceleniyor

TREN GARI OLARAK HİZMET VERECEK

Çatısı 2010 yılında çıkan yangında büyük hasar gören tarihi bina, yıllar içinde yapılan yanlış restorasyon uygulamaları düzeltildikten sonra yeniden tren garı olarak hizmet vermeye başlayacak.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan danışman Vahit Okumuş, "Haydarpaşa Garı'nın daha önce bilindiği şekilde olmadığını ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Yağmur sularından binayı korumak, içinde onarım yapabilmek için garın dışına koruyucu çatı yapacağız. Bina aslına uygun restore edilecek ve gar olarak kalacak. Araştırmalarda zemin mukavemetinin çok düşük olduğu tespit edildi. Binaya yeni bir yük getirmek şu anda sakıncalı görünüyor. Etüt çalışmalarımız devam ediyor. Orijinal zeminde ve duvarlarda ne olduğunu bulmaya çalışıyoruz."

Haydarpaşa Garı inceleniyor

"VİTRAYLARI ÖĞRENMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Okumuş sözlerine şu şekilde devam etti, "Garın vitrayları da zaman zaman değiştirilmiş. Vitrayları ilk kez Alman sanatçı Linneman tarafından yapılmış. Onun tekniğini öğrenmeye çalışıyoruz. Bu teknik anlaşıldıktan sonra nasıl onarılacağı, kontrollüğe ve bilim kuruluna sunularak yapım konusunda karara varılacak. Vitraylar tek tek çıkarılarak, atölyede fırınlanacak, orijinal renkleri tekrar canlandıracağız. Haydarpaşa Garı'nda orijinal bir yapım tekniğinin kullanıldığı kalem işleri var. Nasıl bir teknik kullanıldığını tespit etmek için araştırma yapıyoruz. Buradan parçalar alıp, mikro analizle malzemesinin ne olduğunu tespit edeceğiz."

Haydarpaşa Garı inceleniyor

7 TARİHİ SAAT DE RESTORE EDİLECEK

Haydarpaşa Garı'nda restorasyon çalışmalarını yürüten firmanın şantiye şefi Semra Selbesoğlu, Haydarpaşa Garı'nın kalorifer ve elektrik tesisatlarının da yenileceğini ifade etti.

Garın içindeki 7 tarihi saatin de restore edileceğini belirten Semra Selbesoğlu, bu saatlerin yenilenmesinin de yaklaşık bir yıl süreceğini, saatlerin tamir edildikten sonra birbiriyle eş zamanlı çalışacağını açıkladı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)