Hayvan işkencecilerine ağır ceza geliyor

Hayvan işkencecilerine ağır ceza geliyor

TBBM'de, Çevre Komisyonu'nda Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile 24.06.2004 Tarihli 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi görüşüldü.

CEZALAR AĞIRLAŞACAK

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hayvanlara işkence yapanlara ağır ceza geldiğini belirterek, tehlikeli hayvanlarla ilgili müeyyidelerin de ağırlaştırıldığını belirtti. Komisyon görüşmelerine Bakan Eroğlu'nun yanı sıra komisyon üyesi milletvekilleri, STK'lar ve ünlü sanatçı Yonca Evcimik katıldı.

HAYVANLARI KORUMA KANUNU HAZIRLANIYOR

2004 yılında hayvanları koruma ile ilgili bir kanun hazırlandığını ve bu kanunun bazı yönlerinin eksik kaldığını belirten Veysel Eroğlu, “Zaman içinde kanunda bazı eksiklikler görüldü. Bizim hazırladığımız bir tasarıdır. Bu tasarı çıktıktan sonra kamuoyunda tartışmaya açıldı, pek çok talep alındı. Yapılan teklif ve tenkitler var, elbette bunları da dikkate alacağız” dedi.

''TABİATTAKİ BÜTÜN HAYVANLARDAN MESULÜZ''

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile ilgili durum analizi yapan ve diğer ülkelerden örnekler veren Eroğlu, şunları söyledi: “5199 sayılı Kanun hayvan hakları konusunda ilk kanuni düzenlemedir. 24 Haziran 2012 tarihinde TBMM'de kabul edilmiştir. Koordinasyon da Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na verilmiştir. Mahallinde ise İl Hayvanları Koruma Kurulu koordinasyonu sağlıyor. Bakanlığımız denetim yetkisini valiliklere yetki devri yapmak suretiyle uygulamaktadır. Sadece köpek ve kediler değil, biz tabiattaki bütün hayvanlardan mesulüz.''

''KÜLTÜRÜMÜZDE BİR HAYVANI ÖLDÜRMEK YOK''

''Yoğun geçen kış aylarında onları besliyoruz ve koruma altına alıyoruz, nesli tükenmekte olan bazı hayvanları koruma altına alıyoruz. 5199 sayılı Kanunu, hayvanların korunması ve toplum sağlığını tehdit etmemesi için şunların yapılması lazım; aşılama, kısırlaştırma, küpeleme ve alındıkları yerlere bırakma söz konusu ve geçici hayvan barınaklarında hayvanların bakım ve rehabilitasyonu. Esasen biz diğer ülkelerden çok daha ilerideyiz. Onlarda uyutma var, uyutma dediğimiz aslında hayvanı yok etme, bir hayvanı öldürmek asla kabul edilebilecek bir şey değil. Bizim kültürümüzde bir hayvanı öldürmek yoktur.”

AVRUPA'DAKİ ÖRNEKLER

Eroğlu, İngiltere, Fransa, İspanya, İsveç ve İtalya'da uygulanan uyutma yöntemi ve hayvanları öldürenlere karşı verilen cezai müeyyideler hakkında bilgi verdi. “Türkiye'de şöyle bir problem var, çocuğu hayvanı seviyor diye alıyor, 1 hafta sonra usanıyor sonra sokağa atılıyor, bu kabul edilebilecek bir şey değil” diyen Eroğlu, mevcut kanunda değişikliklere neden ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Öngörülen tedbirlerin maalesef koruma yeterli olmadığını anlatan Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Görev ve yetki boşlukları meydana gelmiştir. Hayvanlara yönelik suçlar yeterince önlenememiş ve ceza yetersiz kalmıştır mevcut kanunda. Tehlikeli hayvanlar ve sahipsiz hayvanlar büyükşehirlerde toplum sağlığını tehdit eder duruma gelmiştir, geçici hayvan bakım evleri yetersiz kalmış ve yönetim zafiyetleri oluşmuş, sahiplendirmede istenilen seviyeye ulaşılamadı. Bizim tekliflerimiz bu tasarı ile uygulama sorumlusu tanımlanıyor. Büyükşehirlerde ise bütün dünyada mahalli idarelere görev verilmiş, bizde de büyükşehirlerde büyükşehir belediyeleri görevlendiriliyor, diğer mahalli idarelerde ise Bakanlıkça uygun bulunması halinde destekleniyor."

''HAYVANA SAHİP ÇIKILACAK''

Maddi destek verilmesini bu tasarı ile teklif ettiklerini anlatan Eroğlu, şunları söyledi: "Daha önce ormanlardan hayvan barınakları ve rehabilitasyon merkezleri için yer verilmiyordu. Orman Kanunu'nda ‘hayvanlar ormana giremez' diye bir madde var. Belediyeler özellikle geniş alanlar orman dışında bulamıyor. Biz ilk defa büyük bir cesaretle hayvan barınakları ve rehabilitasyon merkezleri için ormanlık alanlarda geniş alanlar verilebilir diye böyle bir madde koyduk. Biz buna ilk defa ormanlarda geniş alan verdik. Şuanda 3 tane. Biz dünyada en güzel örneği kuruyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile birlikte Kandıra yolu üzerinde geniş bir ormanlık alanı verdik. Bir bakarsanız burası sizin istediğiniz manada olur. Burada hayvan hastaysa tedavi edilecek, kısırlaştırma, aşılama, küpeleme ve sahiplendirme yapılacak.''

''EKSİKLİK VARSA TELAFİ EDEBİLİRİZ''

''Bu maksatla doğal hayat parkları ilave edildi. Maksat hayvanların toplanıp buraya atılması değil. Kanun da bir eksiklik varsa bunu telafi edebiliriz. Hayvanlar daracık hapishane gibi yerlerde bulunmasın. Geniş ormanlık alanlarda rehabilite edilsin. Sahiplenmeyi kolaylaştırmak için çok özel bir veri tabanı oluşturuyoruz. Maksadımız buydu. Doğal Hayat Parkları denilince bir tepki oldu, sanki bütün hayvanlar alınıp oraya tıkılacak gibi bir uygulama yok."