Hazır Beyan Sistemi 1 Mart'ta başlıyor
AA

w

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi" kapsamının genişletildiğini açıkladı. Mükelleflerin, sadece kira geliri için değil, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları için de hiçbir zahmete katlanmadan, internet üzerinden kendileri için hazırlanan beyannameyi onaylayarak, işlemlerini tamamlayabileceğini ifade etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ağbal, “Vatandaşlarımız 2012 yılından önce, kiraya verdikleri gayrimenkullerinden elde ettikleri kira geliri nedeniyle dolduracakları beyanname için çoğu zaman muhasebeci veya mali müşavirlerimiz gibi işin uzmanlarına ihtiyaç duyuyordu. Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile bu ihtiyacı ortadan kaldırdık. Mükelleflerimizin beyannamesini 4 yıldır biz dolduruyoruz. Onlara sadece internete girerek, onay vermek kalıyor. Bu sayede daha önce vergilendirilmeyen büyük bir meblağı da sistemin içine dahil etmiş olduk” dedi.

HAZIR BEYANNAME SİSTEMİ 1 MART'TA BAŞLAYACAK

Ayrıca Ağbal, “Mükelleflerimiz, artık sadece kira geliri için değil, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları için de hiç bir zahmete katlanmadan, kendileri için hazırladığımız beyannameyi onaylayarak, işlemlerini tamamlayabilecek” diye konuştu.

1,5 milyon kişiyi ilgilendiren 'Hazır Beyan Sistemi’nin uygulamaya 1 Mart itibarıyla başlanacağı açıklandı.

SİSTEM ZORUNLU OLMAYACAK

Bu sistemle vergi hesaplamalarının otomatik olarak yapılacağı ve sistemden yurt dışında yaşayan vatandaşların da yararlanacağı belirtildi. Ağbal, “Bu sayede vatandaşlarımız, vergi dairesine veya mali müşavir, muhasebeci gibi bir uzmana ihtiyaç duymadan, internete girerek, beyannamelerini kolayca verebilecek, vergilerini de yine internetten kredi kartı ile ödeyebilecek.”

Ağbal eski sistemden yararlanma isteyenlerin olması durumunda ise, “Biz bu sistemi vatandaşlarımıza kolaylık olsun diye sunuyoruz ama ‘Ben eski usulde devam ederim, beyannamemi gider vergi dairesine veririm’ diyenler olursa da onlara da en iyi şekilde hizmet vermeye devam edeceğiz” dedi.

BEYANNAME ÜZERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILABİLECEK

Ağbal, mükelleflerin, internet vergi şifresi ve güvenlik sorularını cevaplayarak sisteme giriş yapabileceğini açıkladı. Ayrıca Bakan Ağbal, "Mükelleflerimiz burada kendi adlarına hazırlanan beyannamesini görüntüleyerek, onaylayabilecek veya gerekli değişiklikleri yapabilecek. Vatandaşlarımız kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları için beyannamelerini sistem üzerinden 1-25 Mart 2016 tarihleri arasında hızlı, kolay ve güvenilir şekilde verebilecek” dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)