Hesap hatası CHP'ye bir ilçe daha kaybettirebilir

Hesap hatası CHP'ye bir ilçe daha kaybettirebilir

AK Parti Sivas İl Başkanı Ziya Şahin, Sivas'ın Ulaş ilçesindeki belediye başkanlığı seçimlerine yaptıkları itirazın sonuçlandığını ve Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararı, AK Parti Genel Merkezi'ne tebliğ ettiğini belirtti.

''CHP'Lİ ADAYIN, ADAYLIĞI GEÇERLİ SAYILMADI''

Şahin, "Aldığım bilgiye göre, CHP'li Hüseyin Gülkanat'ın adaylığı geçerli olmadığı için ikinci sırada yer alan AK Parti'nin adayı İsrafil Göçgün'ün Ulaş Belediye Başkanı olarak tespitine karar veriliyor" dedi.

Şahin, yaptığı açıklamada, seçimi kazanan CHP'nin adayı Hüseyin Gülkanat'ın sabıka kaydı nedeniyle adaylığının geçerli sayılmadığını hatırlattı.

''1 HAZİRAN'DA SEÇİM SÖZ KONUSU DEĞİL''

İlçe Seçim Kurulu'nun seçimleri iptal ederek, 1 Haziran'da yeniden yapılması yönünde karar verdiğini anımsatan Şahin, şunları kaydetti:

"İl Seçim Kurulu da o yönde karar vermişti. Biz, bu kararı YSK'ya götürdük. Bizim itirazımız, 'birinci çıkan adayın adaylığı geçerliği değilse o zaman ikinci çıkan aday belediye başkanı olur' şeklindeydi. Birinci sırada çıkanın seçilme yeterliliği yoksa bu hak, ikinci sıradakinde. YSK'ya itirazımız da bu yöndeydi. Seçimin yenilenmesi değil, ikinci sırada seçilenin belediye başkanı olması yönündeydi. YSK kararı, genel merkezimize tebliğ edildi. Aldığım bilgiye göre, CHP'li Hüseyin Gülkanat'ın adaylığı geçerli olmadığı için ikinci sırada yer alan AK Parti'nin adayı İsrafil Göçgün'ün Ulaş Belediye Başkanı olarak tespitine karar veriliyor. Karar kesin, başka itiraz mevki yok. 1 Haziran'da seçim söz konusu değil."

Şahin, İsrafil Göçgün'ün mazbatasını bugün alabileceğini sözlerine ekledi.

AK PARTİ İTİRAZ ETMİŞTİ

AK Parti Ulaş İlçe Başkanlığı, belediye başkanlığı seçimini kazanan CHP adayı Hüseyin Gülkanat'ın, önceki yıllarda yargılandığı bir davada ceza aldığı, bu cezadan dolayı sabıka kaydının bulunduğu ve seçilme yeterliliğine sahip olmadığı gerekçesiyle İlçe Seçim Kurulu'na başvurmuştu.

İtiraz dilekçesini inceleyen kurul, Gülkanat'ın "seçilme yeterliliğine sahip olmadığı" gerekçesiyle AK Parti İlçe Başkanlığı'nca yapılan itirazın oy çokluğuyla kabulüne karar vermişti.

Kurul, bu kararına, önceki yıllarda "görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılandığı davada bir yıl hapisle cezalandırılan ve bir yıl süreyle memuriyetten yoksun kılınması kararlaştırılan Gülkanat hakkında, arşiv kaydına alınan söz konusu cezaların infazından sonra mahkemece verilmiş "memnu (yasak) hakların iadesine" ilişkin bir karar olmamasını gerekçe gösterdi ve belediye başkanlığı seçimlerinin iptal edilerek 1 Haziran'da yeniden yapılmasını kararlaştırmıştı.

Sivas 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "memnu (yasak) haklarının iadesine" karar verdiği CHP adayı Gülkanat ise İl Seçim Kurulu'nun verdiği iptal kararının reddi için Yüksek Seçim Kurulu'na başvurmuştu.