Hillary Clinton kimdir

Hillary Clinton kimdir

26 Ekim 1947'de Park Ridge, Illiinois'de Hugh Rodham ve Dorothy Rodham'ın büyük kızları olarak dünyaya geldi. Babası Hugh Rodham İngiliz ve İrlandalı göçmenlerin çocuğudur ve tekstil endüstrisinde küçük ama başarılı bir işe sahiptir. Annesi Dorothy Emma Howell ise ev hanımıdır.

Hillary Clinton çocukken, kilisede ve okulda pek çok aktivitede görev aldı. Marine East High School okulunda okuyan Hillary Clinton, öğrenci konseyi, müzakere takımı ve Ulusal Onur Topluluğu (National Honor Society) gibi gruplara katıldı. Daha sonra Marine South High School'a geçen Hillary Clinton, yeni okulunda Ulusal Hüner Finalist'i (National Merit Finalist) oldu ve 1965 yılında da mezun oldu.

MUHAFAZAKAR BİR AİLEDE YETİŞTİ

Muhafazakar bir ailede yetişmiş olan Hillary, 13 yaşında 1960 yılının Başkanlık seçimlerini yakından takip etti ve 1964 Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Barry Goldwater için gönüllü olarak çalıştı. Politik kariyerinin başlarında, babası gibi komünist karşıtı olan lisedeki tarih öğretmeni ve annesi gibi sosyal adalet benzeri konularla ilgilenen, aynı zamanda da bir rahip olan akıl hocası onu çok etkilemiştir.

ÜNİVERSİTE YILLARINDA DEMOKRAT OLDU

1965'te Rodham Wellesley Koleji'ne girmeye hak kazanan Hillary Clinton, Siyasal Bilimler üstüne eğitim görmeye başladı. İlk yıllarında üniversitenin “Genç Cumhuriyetçiler” (Young Republicans) organizasyonunun başkanlığını yapan Hillary, Amerikan Sivil Haklar Hareketi ve Vietnam Savaşı ile ilgili görüşlerinin değişmesi sebebi ile bu pozisyondan vazgeçerek, kendine özgü “bir muhafazakarın aklı ve bir liberalin kalbi” görüşünü benimsemiştir. Martin Luther King Jr'in ölümünden çok etkilenen Hillary Clinton, savaş karşıtı Demokrat Eugene McCarthy'nin başkan adayı olmasını destekledi.

SİYAHİ ÖĞRENCİLER İLE İŞ BİRLİĞİ

Üniversitedeki diğer siyahi öğrenciler ile iş birliği yaparak üniversiteye daha çok siyahi öğrencin alınması gibi değişiklikler yapabilmek için iki günlük bir kampanya düzenleyerek derslere girmeyi reddetti. Aynı yıl Wellesley Koleji Yönetim Topluluğu'na (Wellesley College Government Association) başkan olarak seçilen Hillary Clinton, "Wellesley in Washington" adında üniversitenin yaz programına katıldı ve profesörü Alan Schecter'in da yardımıyla Cumhuriyetçi Konferans Evi'nde (House Republican Conference) stajyer olarak işe başlayarak değişmekte olan politik görüşlerini daha iyi anlayabileceğini düşündü.

CUMHURİYETÇİ PARTİYİ TAMAMEN TERK ETTİ

Cumhuriyetçi aday Nelson Rockefeller'in kampanyası için çalışmaya davet edilen Hillary Clinton 1968'de Cumhuriyetçi Ulusal Konvansiyonu'na (Republican National Convention) katıldı ancak burada verilen ırkçı mesajlar yüzünden Cumhuriyetçi partiyi tamamen terk etti. Wellesley'e geri dönen Hillary, bitirme tezini Profesör Schecter'in gözetmenliğinde, Saul Alinsky'nin radikal topluluk organizasyonu üstüne yaptı.

1969'da Siyasal Bilimler bölümünden derece ile mezun olan Clinton. bazı öğrencilerin baskısı ile, Wellesley'de mezuniyet töreninde konuşan ilk öğrenci olmuştur. Associated Press'e göre konuşması ayakta alkışlandı ve ses getirdi. Bu konuşma bazı yerel televizyon kanallarında ve yerel gazetelerde haber oldu.

SİYASET BİLİMİNDEN SONRA HUKUK EĞİTİMİ

Hillary Clinotn daha sonra Yale Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi görmeye başladı. Burada “Yale Review of Law and Social Action” isimli okul gazetesinin editör kurulunda yer alan Hillary, İkinci yılında Yale Çocuk Çalışma Merkezi'nde (Yale Child Study Center) çocukluğunda beynin gelişimi üstüne araştırmalara katıldı. Aynı zamanda çocuklarında suistimal edilmesi ve fakirlere hukuksal destek sağlayan hayır kurumlarında da çalışan Hillary, Göçmenlerin çalışma, yaşama ve eğitim ve sağlık gibi sorunları üstüne Marian Wright Edelman ile beraber yaptığı araştırma ile ödül kazandı. İlerleyen yıllarda Edelman da onun akıl hocalığını yaptı.

BILL CLINTON İLE TANIŞMASI

1971 ilkbaharında, Yale'de bir hukuk öğrencisi olan Bill Clinton ile flört etmeye başlayan Hillary, aynı zamanda sivil özgürlükler, anayasal haklar ve radikal amaçları desteklemesi ile tanınmış bir hukuk bürosunda, çocukların vesayeti ile ilgili davalarla ilgilendi. Çalıştığı hukuk bürosunun kurucularından ikisi komünist partinin kurucu üyeleriydi. Bill Clinton o yaz kendi ile ilgili işleri iptal ederek onunla Berkley, California'da yaşamaya başladı.

Kendini, işini ve hedeflerine atayan Bill Clinton, Hillary ile tanıştıktan sonra, kendini onunla yaşamaya adadı. Bill Clinton ile 1971'de Demokrat aday George McGovern için başarısız olacak bir bir kampanya yürüttüler. 1973'te gene derece ile Yale'den mezun olan Hillary, Bill Clinton ile beraber olabilmek için Yale'de bir yıl daha kaldı.

Bill Clinton mezun olduğu yıl ona evlenme teklif etti ama bu teklif Hillary tarafından reddedildi. Yale Çocuk Çalışma Merkezi'nde tekrar çalışmaya başlayan ve 1973'te yayınladığı “Hukuk Korumasında Çocuk” (Children Under the Law) makalesi “Harvard Educational Review”da yayınlanan Hillary Clinton o yıllardaki çalışmalarıyla ilgili alanda pek çok kez referans olarak gösterildi.

CLINTON İLE EVLİLİĞİ VE AVUKATLIK KARİYERİ

Richard Nixon'u suçlayan bir komitede çalıştıktan sonra büyük hukuk firmaları ile çalışmaktan vazgeçen Hillary, Bill Clinton'un peşinden Arkansas'a gitti ve 1975'te evlendiler. 1980 yılında kızı Chelsea Clinton, Arkansas'da doğdu. Arkansas'a yerleştikten sonra fakirler için hukuksal destek sağlayan bir klinik kuran Hillary Clinton, çocukların suistimali ile ilgili davalarla ilgilendi.

Arkansas Advocates for Children and Families isimli bir grup kuran Hillary Clinton, şehirde yaşayan çocuk ve ailelere hukuksal destek sağladı. Hillary Clinton otuz yaşına geldiğinde ise, Başkan Jimmy Carter tarafından Birleşmiş Eyaletler Hukuk Servisi Kurumu isimli, fakirlere hukuksal destek sağlayan ve kar amacı gütmeyen bir kurumun yönetimine atandı.

AMERİKA'NIN EN BAŞARILI 100 AVUKATI ARASINDA

Bill Clinton Arkansas valisi seçildikten sonra da çocukların korunması, eğitimi ve sağlığı ile ilgili çalışmalara devam eden Hillary Clinton, çocuk haklarını koruyan pek çok ulusal sivil toplum örgütünde de çalıştı. Hukuk kariyerine de devam eden Hillary Clinton, Amerikan Barolar Birliği'ne Mensup Kadınlar (American Bar Association's Commission on Women in the Profession) grubuna liderlik ederek, cinsel taciz ve eşit ücret ödenmesi gibi konularda hukuksal mücade verdi. Aynı zamanda iki kez Amerika'nın en etkili 100 avukatından biri olarak seçildi.

ÇOCUKLARA SAĞLIK GÜVENCESİ SAĞLAMAK İÇİN ÇALIŞTI

Bill Clinton 1992'de başkan seçildikten sonra Amerika'nın en önde gelen kadın hakları savunucularından biri olan Hillary Clinton, dünya çapında da tanındı. Kadın haklarını ve kadının durumunu bütün dünyada savunan Hillary Clinton, aynı zamanda göğüs kanseri ve Körfez Savaşı sendromuna yakalanmış insanlara terapi uygulanması ile ilgili çalışmalarda da bulundu.

1997'de Adoption and Safe Families Act (Evlat Edinme ve Güvenli Aileler Hareketi) ile evlat edinmeyi kolaylaştırmak ve genç yaşta hamile kalmanın önüne geçmek için çalıştı. Çocuk hakları konusunda çalışmaya devam eden Hillary Clinton, çocukların sağlk hakkına erişimini sağlamak için gayret gösterdi ve çalışmaları ile her çocuğa sağlık güvencesi kazandırdı. Hillary Clinton aynı zamanda, ilaç firmalarına baskı yaparak çıkardıkları ilaçların çocuklar üstündeki etkilerinin de kontrol edilmesini sağlamaya çalıştı.

EN ÇOK SATANLAR LİSTESİNDE

1995'te yayınlanan “It Takes A Village” (Bir Kasaba Gerekir) isimli kitabı, uluslararası bir best-seller oldu. Çocukların başarısı için herkesin sorumlu olduğunu anlatan kitabın gelirlerini çocukların gelişimine katkı bulunmaya adadı. “Living History” adlı otobiyografi kitabı da aynı zamanda Amerika'da çok satanlar listelerine girdi.

NEW YORK SENATÖRÜ SEÇİLDİ

2000 yılında New York Senatörü olan Hillary, çocuklarla ilgili konularda avukatlığa devam etti. 11 Eylül saldırılarında zarar gören ailelere yardım etmek için çalışmalar yürüttü. New York veya başka bir yerde benzer bir olayın tekrar yaşanmaması amacıyla ülke güvenliğini korumak için çabalarda bulunan Hillary Clinton, bunun için kaynak geliştirmeye çalıştı. New York, Irak ve Afganistan'daki askerleri gezerek Amerikan askerlerinin yaşadığı zorlukları ilk ağızdan öğrenen Hillary Clinton, askerlerin sağlık sorunlarını da yakından takip etti.

Hillary Clinton aynı zamanda HIV/AIDS virüslerine karşı bir çözümün bulunması için yapılan araştırmaları desteklemekte ve bilişim teknolojilerin kullanılarak sağlık evlerinde yönetim gibi giderlerin kısılması için uğraştı. New York Senatörü olduktan sonraki en büyük başarısı, bütün ilaç firmalarını çocukların sağlığına uygun ilaçlar üretilmesi konusunda zorlayan bir yasa çıkarılmış olmasını sağlaması olarak bilinen Hillary Clinton, aynı zamanda okullarda verilen eğitimde çevre kirliliğine değinilmesi ve çevrenin korunması ile ilgili çalışmalarda da bulundu.

HER OYU SAY HAREKETİNİ BAŞLATTI

2005'te her oyun değerli olduğunu söyleyen Hillary, “Count Every Vote Act” (Her Oyu Say Hareketi) adı altında her oyun eşit derecede önemli olduğunu ve hepsinin sayılması gerektiğini söyleyen bir hareket başlatmıştır. 2006'da da yüzde 67 oranıyla tekrar Senato'da New York'u temsil eden kişi olarak seçilmiştir.

2008 AMERİKAN BAŞKANLIK SEÇİMLERİNİ KAYBETTİ

Hillary Rodham Clinton 20 Ocak 2007'de Demokratik Parti'den ABD Başkanlığı'na adaylığını koydu. Demokratik Parti içinde yapılacak ön seçimlere adaylığını koyan diğer siyasetçiler arasında Barack Obama, John Edwards, Joe Biden, Christopher Dodd ve Bill Richardson bulunmaktaydı. Hillary Clinton 2007 yılı boyunca Demokratik Parti içindeki en şanslı aday olarak görüldü. 2008'in Ocak ayı boyunca Demokratik Parti içinde Hillary Clinton ve Barack Obama dışındaki bütün adaylar adaylıktan çekildiklerini ilan ettiler. 5 Şubat 2008 günü 20 eyalette aynı günde yapılacak ön seçimlere kritik gözüyle bakılıyordu. Bu seçimlerde her iki aday da başarılı oldu. Ancak Obama'nın Clinton'a kıyasla az bir farkla öne geçtiği gözlendi.

Haziran ayına kadar Demokratik Parti içindeki yarış başa baş devam etti ve Hillary Clinton, Obama'yı sonuna kadar az bir farkla takip etti. Ancak 3 Haziran 2008 tarihinde South Dakota ve Montana eyaletlerinde yapılan ön seçimlerden sonra Hillary Clinton'un Obama'nın açtığı küçük farkı kapatamayacağı anlaşılınca Barack Obama Demokratik Parti'nin 2008 ABD başkanlık seçimlerindeki adayı olarak ilan edildi.

Böylece Hillary Clinton başkanlık yarışını kaybetmekle birlikte ABD tarihinde başkanlığa en çok yaklaşmış kadın aday olma özelliğini kazanmış oldu. Alınan sonuçlar ardından 20 Ocak 2009'da 44. ABD Başkanı olan Barack Obama'nın kadrosunda ABD'nin Dışişleri Bakanı oldu.

'HAYDİ GEL BİZİMLE OL'

Hillary Clinton 2009 yılında NTV'de yayınlanan Müjde Ar, Çiğdem Anad ve Pınar Kür'ün sunduğu “Haydi Gel Bizim Ol” programının Ankara Kalesi’ndeki Rahmi Koç Müzesi'nde çekilen özel bölümüne konuk oldu. 2014 yılında yayınladığı anılarının yer aldığı "Zor Seçimler" adlı kitabında da Türkiye hakkındaki anılarında programı ve düşündüklerini detaylıca anlatmaktadır.

DÜNYANIN EN GÜÇLÜ KADINLARI ARASINDA

2011 yılında Forbes dergisine göre dünyanın en güçlü kadınları listesinde ikinci sırada yer alan Hillary Clinton, birinciliği Angela Markel'e kaptırmıştır. 2014 yılında ise dergiye göre yine aynı listede Clinton altıncı sırada yer almaktadır.