Hisar'daki cami ağustosta tamamlanacak

f

Fatih döneminde Rumelihisarı’yla birlikte inşa edilen ve 18’inci yüzyılda yıkılan Boğazkesen Camisi’nin yapım çalışmaları devam ediyor. 7 yıl öncesine kadar konserler verilen alanda inşa edilen caminin ağustosta tamamlanması planlanıyor.

2008 yılına kadar konser alanı olarak kullanılan Rumelihisarı’nda 18’inci yüzyılda yıkılmış Boğazkesen Camisi’nin yeniden yapım inşaat çalışmaları devam ediyor. Hürriyet'in haberine göre, mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) olan alanda Haziran ayında başlayan inşaat çalışmalarının sponsoru İstanbul Kubbe Derneği.

CAMİNİN TAM ŞEKLİ BİLİNMİYOR

Fatih Sultan Mehmet döneminde hisardaki muhafızların ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için yapılan camiden günümüze sadece minaresinin bir kısmının kaldığını söyleyen Mimar Barış Han şunları anlattı, “Çalışmalara başlamadan önce yapının alt kısmında bulunan sarnıç bölümündeki kalıntılar incelendi. Bu kalıntılarda caminin duvarlarının izleri belirlendi. Bunun üzerine bir plan çıkarıldı. Caminin tam şekli konusunda günümüze ulaşan bir çizim bulunmamaktadır. Sadece minarenin bir kısmı ayakta kalmış. Minarenin kenarlarında cami duvarlarının kalıntıları bulunuyor. Bu kalıntılar bizim için bir göstergedir. Caminin yapımında kullanılan kireç taşları Çatalca’da hazırlandı. Tuğlalar ise Çorum’daki ocaklarda döktürüldü. Fatih döneminde sadelik ön planda olduğu için iç kısmın da sade olmasına dikkat edilecek.”