Hız tutkunlarına plakalı radar

Hız tutkunlarına plakalı radar

Ankara'da uygulanan dijital radarlar, aracın plakasını 200 metre mesafeden okuyup hızıyla birlikte açıklıyor. Tabelada plakasını ve hızını gören aceleci sürücüler radarın altında frene basıyor. Kör noktalara yerleştirilen dijital radarlar, Türkiye geneline yaygınlaştırılacak.

TRAFİK KAZALARININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Aşırı hız nedeniyle yaşanan trafik kazalarının önüne geçmek için yeni bir düzenleme yapıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel M üdürlüğü'nün birlikte hazırladığı projeye göre, 'kör noktalara' dijital ve ekranlı radarlar yerleştiriliyor. İlk olarak, Ankara Eskişehir Yolu üzerinde Temelli ilçesi çıkışına yerleştirilen radarlar, plakayla birlikte aracın hızını yazıyor. Saatte 110 kilometre hız limitinin bulunduğu yolda, 110 km hızı aşanlar dijital radardan kaçamıyor. Son 46 kilometrelik mesafedeki hızı ve ayrıca, son 200 metredeki hızı aracın plakasıyla birlikte yansıtan dijital radarları gören sürücüler, şaşkınlıklarını gizleyemiyor. 110 kilometre hızı geçenlere 'YAVAŞ' uyarısı veren radarlar, normal hızla seyreden sürücülere 'TEŞEKKÜRLER' yazıyor.

DİJİTAL RADARLAR CEZA DA KESECEK

Ankara Eskişehir Karayolu üzerinde bulunan radarlar şimdilik ceza kesmiyor. Hızlı sürücülere cezayı, radarlardan sonra konuşlanan polis otosundaki ekipler kesiyor. Ancak önümüzdeki günlerde plakalı dijital radarlar da ceza kesecek. Dijital ve plaka uyarılı hız radarlarıyla ilk defa karşılaşan sürücüler de ilginç yöntemlere başvuruyor. Kimisi aracını sağa çekip radarı incelerken, yolda hızlı seyredenler plakalarını görünce fren pedalına basıyor. Radarlara 50 metre kala işin farkına varan hızlı şoförlerin hemen hepsinin arabasının aynı anda fren lambası yanıyor. Emniyet ekipleri, ceza yememek için radarın alt ında ani fren yapan şoförleri uyarıyor. "Hız cezasından kurtulacağım derken kaza yapmayın" uyarısını yapan ekipler, özellikle kış aylarında plakalı radarı görüp frene basılmamasını istiyor.

Dijital plakalı radar uygulamasını, aracını yolun kenarına çekerek inceleyen sürücü İsmail Durukan, "Bu radar olayı çok iyi. Plakamızla hızımızı gördüğümüzde yavaşlıyoruz. Haber verdiği için dikkatli şoförler yavaşlıyor, ceza yemekten kurtuluyor." dedi.

Radarların bulunduğu yolun kenarındaki çiftliğin 9 yıllık bekçisi ise radarların kısa süre önce yerleştirildiğini belirtti. Kışın hızlı giden araçların yolda kayarak çok kaza yaptıklarını söyleyen bekçi, radar koyulduğu günden bu yana herhangi bir kaza yaşanmadığını ifade etti.