Hollandalı bakandan dinleme iddiasıyla ilgili özür

Hollandalı bakandan dinleme iddiasıyla ilgili özür

Hollanda İçişleri Bakanı Ronald Plasterk, ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) bu ülkedeki telefon dinleme iddialarına ilişkin çelişkili açıklamalarından dolayı mecliste özür diledi.

Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert ile mecliste düzenlenen özel oturumda muhalefet partilerine mensup milletvekillerinin sert eleştirilerine maruz kalan Plasterk, telefon dinleme iddiaları konusunda yanlış bilgi verdiğini kabul etti.

Bu yüzden özür dileyen Plasterk, yaptığının akıllıca olmadığını dile getirdi.

PLASTERK'İN ÖZÜR DİLEDİĞİ O İDDİA

Plasterk, geçen sene kasım ayında yaptığı açıklamada, NSA'nın Hollanda'da yaklaşık 1,8 milyon telefon görüşmesi bilgilerini topladığını söylemişti.

Bakan, muhalefet partilerinin ısrarı üzerine yaptığı ikinci açıklamada ise söz konusu telefon görüşmelerine ilişkin verilerin NSA'ya Hollanda istihbarat birimleri tarafından verildiğini söylemişti.

Koalisyon hükümetinde krize yol açan ve geçen hafta ülke gündeminin ilk sıralarına yerleşen olaya Başbakan Mark Rutte el koymuştu. Başbakan, ilgili bakanlarla özel görüşmüştü.

Bakanın açıklamalarından sonra bir grup vatandaş ile bazı sivil toplum örgütleri, NSA'nın Hollanda'da elde ettiği verilerin kullanılmasının engellenmesi için mahkemeye başvurmuştu.