Hortuma yakalanınca yapılması gerekenler

Türkiye'de görülen hortumların sayısı ve görüldükleri alanların sayısı artarken Meteoroloji Genel Müdürlüğü hortum esnasında yapılması gerekenleri açıkladı.

Hortuma yakalanınca yapılması gerekenler

İŞTE MADDE MADDE YAPILMASI GEREKENLER

- Hortum gördüğünüzde suyu, elektriği ve gaz (LPG) kaynağından kesin yanma oluşmuşsa gerekli şekilde müdahale edin.

- Şiddetli şimşekle birlikte gözlenen fırtınalar bölgenizi tehdit etmeye başladığında, en son bilgi ve talimatları almak için radyo ve TV haber yayınlarını dinleyin.

Hortum dehşeti turist kamerasında İZLE

PENCERELERDEN UZAK KALIN

- Bir hortum görüldüğünde, pencereden, kapılardan ve dış duvarlardan uzakta kalın. Başınızı düşen nesnelerden ya da uçuşan döküntüden koruyun. Evde ya da küçük bir yapıda, bodruma zemin katına ya da fırtına hücresine gidin. Eğer bodrum yoksa alt kattaki tuvalet, koridor gibi bir iç bölüme gidin. Her iki durumda da (ağır bir masa gibi) dayanıklı bir şeyin altına girin ve tehlike geçinceye kadar orada kalın.

Hortuma yakalanınca yapılması gerekenler

SIĞINAK YERLERİNE GİDİN

- Okulda, herhangi bir sağlık biriminde, fabrika ya da alışveris merkezinde iseniz, önceden belirlenmiş sığınak yerlerine gidin. En alt kattaki iç koridorlar genellikle en güvenilir yerlerdir. Pencerelerden ve açık yerlerden uzak durun. Görevli personel ve yetkililer ile işbirliği yapın.

DIŞARIDA YAKALANIRSANIZ

- Gökdelende iseniz, mümkünse en alt kattaki küçük iç odalara ya da koridorlara ulaşın.

- Araçta, treylerde ya da karavanda iseniz, derhal oradan çıkın ve daha dayanıklı bir yapıya gidin.

- Eğer yakınlarda bir sığınak yoksa en yakın hendeğe veya bir ark (dar ve derince su kanalı) içine ellerinizle başınızı siper yaparak yüzükoyun uzanın.

OTOMOBİLDEYSENİZ

- Otomobil veya diğer bir araç içinde iseniz hortumdan kaçmaya çalışmayın. Bu fırtınaların süratli ve düzensiz hareketiyle başa çıkılmaz. Dar bir alandaki ani basınç değişikliğiyle meydana gelen hortum, girdap şeklindeki çok şiddetli rüzgarla oluşur. Saatte yüzlerce kilometre hız yapabilecek kadar güçlü olan hortumların içindeki yatay rüzgarlar arabaları, ağaçları, evleri bile yıkabilir. Dikey olan akımlar ise yıkılanları havaya uçurur.