Hubble uzay teleskobu, Neptün ve Uranüs'teki fırtınaları görüntüledi
ensonhaber.com

Dünya, değişen hava koşullarına sahip tek gezegen değil. Uzun yıllar boyunca gözlemlerine aralıksız devam eden Hubble uzay teleskobu, Neptün ve Uranüs gezegenlerinin dinamik atmosferini fotoğrafladı.

Güneş sistemimizdeki gezegenleri aralıksız olarak gözlemleyen Hubble uzay teleskobu, Neptün'de gizemli bir kara fırtınası ve Uranüs'ün kutup bölgesini kapsayan bir fırtına tespit etti. Bilim insanları bu görüntülere bakarak, hava olaylarının gezegenleri nasıl etkilediğini araştıracak.

hubble

HUBBLE, MEVSİMSEL DEĞİŞİKLİKLERİ TESPİT EDİYOR

Neptün ve Uranüs gezegenleri de tıpkı Dünya'daki gibi atmosfer koşullarını değiştiren mevsimlere sahiptir. Bu mevsimler, bazen aylarca bazen de yıllarca sürebiliyor. Hubble uzay teleskobu da yıllarca süren bu mevsimleri, sürekli kaydederek veriler topluyor. Örneğin Hubble, 2007 yılında Uranüs'te tam 42 yıl süren kış mevsiminin sona erdiğini ve 42 yıl boyunca devam edecek olan yaz mevsiminin başladığını tespit etti.

hubble

Hubble uzay teleskobu, geçtiğimiz eylül ayında Neptün'ün kuzey yarım küresinde gizemli bir fotoğraf görüntüledi. Yaklaşık 10 bin kilometre uzunluğunda olan bu bulutların, aslında yıllar sürecek bir fırtınaya ait olduğu anlaşıldı.

Hubble uzay teleskobunun çektiği diğer bazı fotoğraflar:

h

myu

l

l

o