Hükümet HES ve güneş santrallerini yerlileştirecek

d

Hükümet enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için gerekli olan birkaç projeyi hayata geçirmeyi planlıyor.

Türkiye'nin ilk Milli Rüzgar Enerji Santrali'nin (MİLRES), kurulumu geçtiğimiz ay kurulumu gerçeklemişti. Bu projenin dışında gerçekleşmesi hedeflenen 3 proje daha bulunuyor. Bunlar arasında yerli HES, güneş santrallerının kurulumu ve termik santral teknolojilerinin yerlileştirilmesi gibi hedefler olduğu açıklandı.

21,5 MİLYAR DOLARLIK HES PROJESİ

Hidroelektrik Santral Bileşenlerinin Yerli Olarak Tasarım ve Üretimi Projesi (MİLHES) ile  birlikte 8,8 MW olan ünite gücünün 10 MW’a çıkması hedefleniyor. İlk yerli HES türbini ve jeneratörünün üretileceği projeyle, 21.5 milyar dolarlık hidroelektrik santral yatırımının önemli bir kısmının Türkiye'de kalması bekleniyor.

İkinci proje ise 'Milli Güneş Enerji Santralları Projesi (MİLGES)' ile yüksek verimli güneş pili üretimi gerçekleşecek. İlk pilot uygulamanın Şanlıurfa'da yapılması planlanıyor.

YERLİ KÖMÜR DAHA VERİMLİ

Termik Santral Teknolojileri Geliştirilmesi ve Yerlileştirilmesi Projesi (MİLTES) ise hükümetin üçüncü projesi. Projeyle, yerli kömürlerin elektrik üretimi amaçlı değerlendirilmesi kapsamında, kömür rezervlerine uygun, yüksek verimli, düşük emisyonlu termik santral kazan tasarımı ve imalatı yapılacak.

Proje, yerli kömür kaynaklarını enerjide aktif hale getirecek. Bununla birlikte termik santralların rehabilitasyonunda dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.