Hurdalardan Kur'an okuyan robot yaptı
İHA

Ebubekir Birman

Şırnak'ın Silopi ilçesinde yaşayan Ebubekir Birman, hurdacılardan ve ikinci el elektronik eşya satan iş yerlerinden malzeme toplayarak robotunu tamamladı.

İLK ROBOTUNU 15 YAŞINDA YAPTI

İlk robotunu 15 yaşındayken lise yıllarında yapan 27 yaşındaki Birman, 2008'de konuşan ve yürüyen ikinci robotunu yaptıktan sonra askere gitti ve askere gitten sonra bu işlerden uzak kaldı. 7 kardeşi olan Birman, aynı evde yaşadığı annesi ve 4 kardeşinin geçimini sağlamak için çeşitli işlerde çalıştı. 2011 yılında kamyon şoförlüğü yaparak Irak'a yük taşıyan Birman, işinden arta kalan zamanlarında ucuza bulduğu bozuk elektronik parçalardan çeşitli icatlar üretmeye çalıştı.

Hurdalardan Kur'an okuyan robot yaptı

İMKAN VERİLMESİNİ BEKLİYOR

Birman, 2008'de yaptığı konuşan ve yürüyen robotuna bu sefer Arapça dua okuma özelliği ekledi. Uzaktan kumanda ile yönetilen robot en son haliyle, dua ediyor, konuşuyor, şarkı söylüyor ve dans ediyor. Bunların yanında birçok projesi olduğunu dile getiren Birman, kendisine imkan verilmesi halinde tüm projelerini hayata geçireceğini söyledi. Evindeki bir odayı atölye niyetiyle kullanan Birman'ın en büyük sıkıntısı ise atölyesinin olmaması ve parça teminininde bulunamaması.

Hurdalardan Kur'an okuyan robot yaptı

"DESTEK BEKLİYORUM"

Ebubekir Birman yaptığı konuşmada, "Daha önce yaptığım robotuma bazı özellikler kattım. Arapça dua okuyor. Bir tane de ufak robot yaptım. O da dönerek şarkı söylüyor. Farklı projelerim var. Onları değerlendirmek istiyorum. Elimde imkan olmadığı için bunu yapamıyorum. Büyüklerimden, valimizden, sayın kaymakamımızdan destek bekliyorum" dedi.

BOĞULMA VAKALARINA ÇÖZÜM

Hayata geçirmek istediği ‘Can kurtaran’ projesi hakkında da bilgi veren Birman, "Helikoptere can simidi takarak plajlarda boğulma vakası fazla olduğu için böyle bir proje düşündüm. Elimde imkan olmadığı içinde projeyi kağıt üzerinde gösteriyorum. Olsaydı yapardım. Maliyeti çok azdır" diye konuştu.

"ASIL MESLEĞİM ELEKTRİK ELEKTRONİK"

Şoförlük yaparak evinin geçimini sağladığını ifade eden Birman, şunları söyledi: "Elimde malzemem yok. Bazı malzemelerinin maliyeti yüksek olduğu için alamıyorum. Şoförlükten az kazanıyorum. Asıl mesleğim elektrik elektronik. Irak’a gidip geldiğim zaman boş zamanlarımda evde bu işlerle uğraşıyorum. Ancak uğraşabiliyorum. Bir çalışma yerim yok. Evde masaüstünde çalışıyorum. Gücüm buna yetiyor. Bir atölyemin olmasını isterdim. Bir yerde çalışmak isterdim. Projelerimi yapmayı çok istiyorum."

Hurdalardan Kur'an okuyan robot yaptı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)