Hüsamettin Zenderlioğlu kimdir

Hüsamettin Zender

Hüsamettin Zenderlioğlu, 1949 yılında Bitlis’in Ağaç Köprü Köyü'nde doğdu. İlkokul ve ortaokulu Bitlis’te tamamladı. Liseye Bitlis’te başlasa da İzmir Tire Lisesi ve Diyarbakır Ziya Gökalp Liseleri'nde eğitimini tamamladı.

ÖĞRETMENLİK YAPTI

1971 yılında Van Alparslan Anadolu Öğretmen Lisesi'nden mezun olup öğretmenliğe başladı. 1974 yılında başladığı Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyat Bölümü'nden de 1978 yılında mezun oldu.

1980 darbesiyle 3 ay gözaltında tutuldu. Yargılanıp öğretmenlik görevine son verildi. Daha sonra da ticarete başladı. Bitlis Ticaret Odası ve çeşitli sivil toplum örgütlerinde kuruculuk ve yöneticilik yaptı.

SİYASİ HAYATI

Siyasal hayatına 1967’de başladı. Çeşitli mitinglerde önlerde bulundu. 1990 yılında Halkın Emek Partisi (HEP) İl Başkanı oldu. 1991 Milletvekili genel seçimlerinde Sosyaldemokrat Halkçı Partisi’nden (SHP) Bitlis milletvekili olarak seçime katıldı.

1993 yılında yargılandığı davadan 12 yıl 6 ay ceza aldı. Bu cezasının 9,5 yılında tutuklu kaldı. Siyasete dönüşü 2008’de oldu. Demokratik Toplum Partisi (DTP) Bitlis İl Başkanı oldu. Devamında 2010 Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bitlis İl 1. Olağan kongresinde parti yönetimine girdi.

24. Dönem HDP Bitlis Milletvekili olarak meclise girdi. Zenderlioğlu, Milli Savunma Komisyonu Üyesi’dir.