Hüseyin Aygün: Seyit Rıza’nın itibarı iade edilsin

Hüseyin Aygün: Seyit Rıza’nın itibarı iade edilsin

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, ''Seyit Rıza ve arkadaşlarının itibarlarının iadesini'' öngören kanun teklifi hazırladı.

"DERSİM BÜYÜK BİR KATLİAMDIR"

Aygün'ün teklifi, ''1937'de idam edilen Seyit Rıza ve oğlu Resik Hüseyin, Uşene Seyit, Aliye Mirze Sili, Civrail Ağa, Hasan Ağa, Fındık Ağa ve Hesene İbrahim'in itibarlarının iade edilmesini'' içeriyor. Teklifin gerekçesinde, ''Dersim 1938 büyük bir katliamdır. Etkileri bugün de devam etmektedir'' denilerek, 15 Kasım 1937'de Elazığ Örfi Mahkemesi kararıyla idam edilen Seyit Rıza ve 7 kişinin, bu yıl içinde ortaya çıkan yeni resmi belgelerle, masumiyetinin kanıtlandığı ifade edildi.

Gerekçede, ''Teklifimizde amaç; 75 yıl sonra da olsa idam edilenlerin halk nezdinde zaten var olan itibarlarının resmen iadesi ile bir haksızlığın ortadan kaldırılmasıdır. Böylece Dersim'de 1937-1938'de öldürülen tüm insanlarımızın ruhları bir parça rahat edecektir'' denildi.

ERDOĞAN, KILIÇDAROĞLU'NU ELEŞTİRMİŞTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Seyit Rıza'nın ismini en son partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda anmıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için "patolojik vaka" nitelendirmesinde bulunan Başbakan Erdoğan, şöyle konuşmuştu: ''Büyük bir vakarla ipe götürülürken Seyit Rıza şunu söylemiştir; 'Evladı Kerbelayık. Bihatayık. Ayıptır, günahtır, cinayettir'. Seyit Rıza idamından 70 yıl sonra bile hatırlanırken o dönem zalimlerle işbirliği yapan Seyit Rıza'nın kardeşinin oğlunu hiç kimse hatırlamıyor. CHP Genel Başkanı bir Seyit Rıza olmak yerine, Seyit Rıza'nın en azından izinden gitmek yerine işte o işbirlikçilerle hareket etmeyi, Dersim'in üzerine örtmeyi tercih etmiştir."