Hüsnü Mahalli’nin avukatından felç riski açıklaması
ensonhaber.com

hüsnümahalli

Gazeteci Hüsnü Mahalli’nin İstanbul’daki evinin polis ekiplerince basılıp gözaltına alınmasının ardından avukatı Turan Aydoğan açıklama yaptı. Cerablus (Suriye) doğumlu gazeteci Hüsnü Mahalli’nin evi basılarak gözaltına alınmasının ardından Halk TV’de katıldığı programda konuşan Mahalli’nin avukatı Turan Aydoğan, şunları söyledi:

YÜRÜMEKTE ZORLUK ÇEKİYOR

“Hüsnü Bey’le içeride görüştüğümüzde kendisinin de yakalama tutanağı yanındaydı. Hüsnü Bey’in bir rahatsızlığı var, kendisi MS hastası (Multipl Skleroz) yürümede zorluk çekiyor. O yüzden yakalama tutanağını eziyet çektirmemek için getirmesini istemedik.

Aldığımız bilgi, Hüsnü Bey’in dün bir paylaşımı söz konusu. Halk TV’de Ayşenur Hanım’la (Ayşenur Arslan) yaptığı programda kullandığı “Halep’te teröristler yok ediliyor. Bunun nasıl olduğunu yarın açıklayacağım” diyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da öğleden sonra bir soruşturma başlatıyor, yakalama kararı koyuyor.

FIRSAT VERİLMEDİ

Hüsnü Bey o ifadeyi kullanırken gerçekten Halep’te teröristlerin yok edildiğini yani devletin orada bir politika izliyorsa, o politikanın sağlıksızlığını anlatacaktı yarın. Ancak fırsat verilmedi.

Devletin manevi şahsiyetini tahkirle alakalı iddia. Evinde bir arama yapıldı. Bu bir katalog suç değildir. Hüsne Bey, ne gözaltına alınmaya ne de tutuklanmaya el verişli değildir. MS hastalığıyla hem de yüksek tansiyon hastalığıyla alakalı kullanması gereken ilaçlar var. Emniyet’teki arkadaşlara bunu belirttik.

DEVLETİN MANEVİ ŞAHSİYETİNİ YÜCELTTİĞİ KESİN

Ama isnat edilen suçun tanımına uygun bir eylemi söz konusu değildir Hüsnü Bey’in. Açmak gerekirse; Hüsnü Bey’in kullandığı ifade “Halep’te teröristler öldürülüyor.”Kullanılan ifadeler devletin manevi şahsiyetini tahkir etmek yerine, devletin manevi şahsiyetini yücelttiği kesin. Sanıyorum bunu yarın sorgusu sırasında ifade edecektir.

Buradan ne anlama çıkar; bir avukat olarak değil de bir yurttaş olarak ancak muhalif olursanız sürünürsünüz anlamı çıkar. Umudum ediyorum buradan bir tutuklama kararı çıkmayacak. Bir hukukçu olarak bu dosyaya baktığım zaman, buradan böyle bir kararın çıkmaması gerektiği inancındayım. Yanılmayacağımı düşünüyorum. Yanılırsam çok üzülürüm. Çünkü hukukçu olarak çok üzülürüm. Biz hukuk fakültesine tekrar girip tekrar eğitim almamız gerekir diye düşünmek durumunda kalırım. 52 yaşındayım 30 yıllık hukukçuyum böyle bir şeyin olacağını düşünmüyorum açıkçası. Biz avukat arkadaşlarımızla bu inançta ve görüşteyiz.
Hüsnü Bey serbest kaldıktan sonra sizin ekranlarınızda orada ne söylemek istediğini izah eder. Nasıl devletten yana çaba sarf ettiğini anlatır.

BÖYLE BİR MUAMALENİN OLMASINI ÇOK SAĞLIKLI BULMUYORUM

Bize ifade ettiği sağlık durumu ile alakalı şeyleri Sağlık Bakanı, Adalet Bakanı, Cumhurbaşkanı ve Başbakan biliyor. Devletin bütün kademeleri biliyor. Ben bu ifadeleri Hüsnü Bey’in ifadeleri olarak aynen naklediyorum. Bütün bunlar bilinirken böyle bir muamelenin olmasını çok sağlıklı bulmuyorum.

Hüsnü Bey’in morali çok iyi, şakalaştık. Bizim moralimizi düzeltti Hüsnü Bey. Morali ile ilgili bir sıkıntı yok ama sağlığı ile ilgili tedirginliklerim var.

İNSANİ OLMAZ

Uzun süre gözaltında tutulmaması ve tutuklanmaması gerekiyor. Çünkü sağlık durumu çok ciddi Hüsnü Bey’in. Hüsnü Bey’in MS hastalığı dolayısıyla kullandığı ilaçlarda bir aksama söz konusu olursa anında felç riskiyle karşı karşıya. Durum bu kadar vahim olmasına rağmen Hüsnü Bey, bu durumu neşe ile karşılıyor. Yürürken zorlanıyor, hareketlerde zorlanıyor.

Bütün bu durumlar göz önüne alındığında Hüsnü Bey’in ifadesi alındıktan sonra uzun süre tutulması veya tutuklanması bir vahşet olabilir. Çok insani olmaz.”