İBB'nin yeni icraatı: İstanbulkart'ta mobil dönem
ensonhaber.com

İBB iştiraki Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş (BELBİM) tarafından geliştirilen tamamıyla özgün, yerli ve milli İstanbulkart mobil uygulamasıyla toplu taşıma araçlarındaki "Yetersiz bakiye!" anonsu da tarih olacak.

İBB'nin yeni icraatı: İstanbulkart'ta mobil dönem

Saraçhane'deki başkanlık binasında düzenlenen İstanbulkart mobil uygulamasının tanıtımında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, uygulamayı cep telefonuna indiren her vatandaşın, İstanbulkart'ını okuttuktan sonra müşterisi olduğu bankalardaki hesabından kartına anında para yüklemesi yapıp yolculuğuna devam edebileceğini söyledi.

İBB'nin yeni icraatı: İstanbulkart'ta mobil dönem VİDEO

"MOBİL UYGULAMAMIZ TAMAMIYLA ÖZGÜN"

Uysal, şöyle konuştu: "İstanbulkart mobil uygulamamız tamamıyla özgün, yerli, milli ve çağdaştır. İstanbulkart ile ödeme sistemi akıllı belediyeciliğe uygun bir örnek. Bütün ulaşım ücretleri, İstanbulkart üzerinden ödeniyor.

İBB'nin yeni icraatı: İstanbulkart'ta mobil dönem

"16 MİLYON İSTANBULKART VAR"

İstanbul'da son 6 ayda kullanılma olma şartına haiz 16 milyon civarında İstanbulkart var. Yıllık İstanbulkart üzerinde 3,5 milyar lira ödeme hareketi oluyor. Artık dolum için kuyruklarda bekleyerek zaman kaybına son veriliyor.

"MOBİL UYGULAMA İLE OTOMATİK YÜKLEME"

İstanbulkart'a bakiye yükleme işlemini mobil uygulama ile otomatik hale getirmiş durumdayız. Uygulamayı cep telefonlarına indiren herkes, anlaşma yapılan 10 banka aracılığıyla banka kartı veya kredi kartı ile İstanbulkart'a kontör yüklemesi yapabilecek. 16 milyon İstanbulkart kullanıcısı kuyrukta beklemeden, mesai mefhumunu gözetmeden elektronik bankacılık ile İstanbulkart'a otomatik yükleme yapabilecek.

İBB'nin yeni icraatı: İstanbulkart'ta mobil dönem

"10 BANKAYLA ANLAŞMA SAĞLADIK"

Şu ana kadar 10 bankamızla anlaşma sağladık. Ancak ileride tahmin ediyorum bütün bankalar bu sisteme dahil olacak. Daha önce yüklemeden herhangi bir ücret alınmıyordu. Şimdi de banka kartıyla ilgili herhangi bir ücret alınmayacak. Ancak kredi kartlarına bir ücret yansıtılabilir. Bu kredi kartı sistemiyle ve o bankanın uygulamasıyla ilgilidir. Yani biz belediye olarak yüklemeden herhangi bir ücret talep etmiyoruz, almıyoruz. İstanbulkart mobil uygulaması tamamen yerli ve milli. Sistem dışarıya kapalı olduğu için herhangi bir riski de yok."

"KARTI TELEFONA YAKLAŞTIRIP YÜKLEYECEKLER"

Telefona mobil uygulama indirildikten sonra banka kartı veya kredi kartı üzerinden yükleme yapılacağını dile getiren Uysal, "Android telefonlarda kartı telefona yaklaştırmak, iOS işletim sisteminde ise yükledikten sonra bizim noktalarımıza kartı tutarak yükleme aktif hale gelecek. Telefonu yaklaştırıp okuttuğunda yükleme yapılacak." dedi.

"YETERSİZ BAKİYE İLE KARŞI KARŞIYA KALMAYACAKLAR"

BELBİM'in, yazılımı geliştirmeye devam ettiğini, bir süre sonra telefonların İstanbulkart olarak kullanabileceğini belirten Mevlüt Uysal, "Belediyemizin diğer uygulamalarını da telefonuyla ödeme yapabilecek. İstanbul'da 16 milyon kart kullanıcısı ve 3,5 milyona yakın öğrenci var. Kart yüklemesinde yaşanan ciddi zaman kaybı ve kuyruklar önlenecek. Özellikle öğrencilerimiz parası bittiğinde ‘Yetersiz bakiye!’ uyarısı ile karşı karşıya kalmayacak. Mobil sistem üzerinden kredi kartıyla yükleme yapabilecek." ifadelerini kullandı.

İBB'nin yeni icraatı: İstanbulkart'ta mobil dönem

"İBB OLARAK DÜNYAYA ÖRNEK OLACAĞIZ"

İstanbulkart mobil uygulamasının beraberinde hesaptan anında yükleme, bu sayede bakiye ve işlem hareketleri görüntüleme gibi kolaylıklar sağlayacağını kaydeden Uysal, sözlerini, "Bu mobil uygulama ile İstanbullulara çok büyük bir kolaylık sağlayacağız. İstanbullular her şeyin en iyisine layık. Ulaşım ödemesinde de dünyada nadir görülebilen tek kart ve otomatik mobil uygulama sistemimiz var. Dünyada örnek olabilecek bir çalışma bu... İBB olarak dünyada örnek uygulamalara devam edeceğiz. BELBİM'e teşekkür ediyoruz. İstanbullular artık toplu ulaşım araçlarında 'Yetersiz bakiye!' anonsuyla karşılaşmayacak." diye tamamladı.

Konuşmanın ardından İBB Başkanı Uysal ve BELBİM Genel Müdürü Ahmet Ak birlikte uygulamanın nasıl kullanılacağını gösterdi.