İdamı bekleyen sanık 22 yıl sonra serbest bırakıldı
Ajanslar

1

Tecavüz ve cinayetle suçlanarak zamanının çoğunu tecrit hücresinde geçiren ABD'li Yarris, gardiyanlardan dayak yediği zaman retinasının yırtıldığını söylüyor.

"ÇOK ZOR BİR ŞEY"

BBC'ye konuşan Yarris "Size zarar veren insanlara karşı düzgün davranmaya çalışmak çok zor bir şey" dedi. İdam edilmeyi beklerken hukuk üzerine çalışmaya başlayan Yarris, günde üç kitap bitirdiğini anlatıyor.

İDAM EDİLECEĞİNE İNANIYORDU

"Eğitimimin ana nedeni idam edilmeden önce ikna edici biçimde açıklama yapabilmekti" diyen Nick Yarris, hapishanede geçirdiği 22 yılda gerçekten idam edileceğini inanıyordu.

DNA TESTİ HAYATINI KURTARDI

1988 yılında ABD'de DNA testi talep eden ilk idam mahkumu olan Yarris, bu süreçte pek çok hayal kırıklığı yaşadığını söyledi. 2002 yılında idam edilmeyi beklerken ve infaz için temyiz başvurularından vazgeçmişken, yargıcın son bir DNA testi yapılması yönünde karar vermesinden sonra hayatı değişti. DNA testinde kurbanın giysilerinde iki ayrı adamın DNA izlerine rastlanınca Yarris 2003 yılında aklandı.

HATALI MAHMUMİYETTEN TAZMİNAT ALDI

Öldürülen kadının katili asla bulunamamış ve Yarris hatalı mahmumiyet nedeniyle tazminat aldı. Yarris tazminatı "merhamet parası" olarak tanımlıyor.

İdamı bekleyen sanık 22 yıl sonra serbest bırakıldı