İHH'nın Filistinli yetimlere yardımını Lübnan'da izledik
Özel Haber

beyrut

ENSONHABER.com/Burak Karaaslan İHH İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı'nın Filistinli yetimlerin rehabilitasyonu için yapılan yardımları yerinde görmek için Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gittik.

Son zamanlarda Suriye'de yaşanan olaylardan sonra Türkiye'den gelmemiz nedeniyle sorgudan geçirilerek havalimanına girebildik. Yarım saat boyunca pasaportlarımızı alıp sorguladılar. Sonra da beklettikleri için özür dileyip bizi bıraktılar.

BEYRUT YENİDEN AYAĞA KALKIYOR

Havalimanından çıktığımızda, şehir merkezine kadar iç savaş, Suriye işgali ve İsrail bombardımanın ardından harabeye dönen Beyrut'un yeniden ayaklanma sürecine girdiğini fark ettik. Kent büyük bir inşaat sahası gibi. Gökdelenler yeni sahiplerini, oteller turistleri ve iş merkezleri yeni yatırımları bekliyor.

YAŞAM KOŞULLARI AĞIR

Lübnan'ın Ortadoğu'nun en modern ülkelerinden biri olduğu göze çarpıyor. Fakat Filistinliler burada en ağır koşullarda yaşıyor. Ülke genelindeki 11 mülteci kampında yaşam mücadelesi veriyorlar. Sınırları belirli, açık hava hapishanesi gibi kamplarda yaşayan insanların sayısı 400 binin üzerinde. Ayrıca, Suriye'den gelen Filistinli mültecilerin sayısı da giderek artıyor.

İHH'nın Filistinli yetimlere yardımını Lübnan'da izledik

Trafiğinde Murat 124'lerin değil, BMW, Range Rover ve Mercedeslerin olduğunu izleyerek ilk durağımız olan İHH'nın partner kuruluşu Humatarian Relief for Development'in ofisine gittik.

700 YETİM DESTEKLENİYOR

Kurumun Genel Sekreteri Başkanı Muhammed Mahmud Maaruf, bizi yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgilendirdi. İHH aracılığıyla 700 yetimi desteklediklerini, bu rakamın gelecek yılda 1000'e ulaşmasını beklediklerini anlattı.

60 yıldan beri mülteci kamplarına Filistinliler gelmiş ve yerleşmişler. Dar alanda yaşam mücadelesi veriyorlar. Bunun yanında Suriye'de yaşanan sıkıntılardan dolayı hem Suriyeliler hem de Suriye'de yaşayan Filistinli mülteciler Lübnan'a sığınmış durumda. Onlar da daha ağır koşullarda burada yaşamaya çalışıyorlar.

İHH'nın Filistinli yetimlere yardımını Lübnan'da izledik

Kurum en çok Filistinliler ve Filistinli mültecilere yönelik çalışmalar yapıyor. Son kış mevsiminde oldukça zor şartlarda karda, fırtınada hayatta kalmaya çalıştıkları ifade ediliyor.

BURC ELBARACNA KAMPI

Bu kısa brifingin ardından Filistinli mültecilerin yaşadığı Burc elBaracna Kampı'na ziyarete gittik. Kampa ilk yerleşenler Lübnan devletinin gösterdiği arazi üzerine çadırlar kurmuşlar.

KAMP GİTTİKÇE GENİŞLİYOR

İnsanlar 60 yıl önce geldikleri bu kampı geçici bir yerleşim bölgesi olarak düşünse de bugün kamp, derinlemesine ve dikey olarak kendi içine doğru genişliyor. Bunun için de kamplarda bir insanın dahi geçmesinin zor olduğu sokaklar var.

SU SORUNU

Bu koşullarda 7-8 katlı gecekondu benzeri yapılaşmalar oluşmuş. Kampta su sıkıntısı had safhada. iki günde bir, yarım saat boyunca su veriliyor. Bunun için de kampın her yerinde büyük depolar var. Bu depoları daracık sokaklardan geçiremedikleri için binaların üzerinden taşıyarak alana indiriyorlar. Depolanan ise denizden pompalanan tuzlu su. İçilmesi ve yemeklerde kullanılması mümkün değil. Bu dahi çok yetersiz kamp alanında.

İHH'nın Filistinli yetimlere yardımını Lübnan'da izledik

İHH'nın Filistinli yetimlere yardımını Lübnan'da izledik

İHH'nın Filistinli yetimlere yardımını Lübnan'da izledik

Suyun pompalanması için kampa elektrik düzenekleri kurulmuş, su boruları üzerinden geçen elektrik hatları büyük bir tehlike saçıyor. Şimdiye kadar onlarca çocuk ve onlarca yetişkinin bu kazalardan dolayı hayatını kaybettiği ifade ediliyor. Burada yaşayanlar, büyük su depoları gibi, cenazelerini de daracık sokaklarda taşıyamadıkları için binaların üzerinden taşıyarak mezarlığa ulaştırabiliyorlar.

Ali Arık Mert, İHH'nın Lübnan'da düzenlediği son etkinlikleri anlattı:

İHH Lübnan'da yetimleri yalnız bırakmadı VİDEO

YETİMLER NEFES ALIYOR

Kamp ziyaretinden sonra, hemen kampın bitişiğine yapılan Filistinli yetim ve annelerinin rehabilitasyon için kurulan merkezi ziyaret ettik. 
Derme çatma, her yanı mermi izi olan kampın çevresinde kurulan bu rehabilitasyon merkezindeki yetim ve anneleri destekleme birimlerinin gerçekleştirdiği faaliyetleri izledik.

İHH'nın Filistinli yetimlere yardımını Lübnan'da izledik

Çocukların sadece yüzde 15'inin okula gidebildiği kamplarda, sadece şanslı olan Filistinli yetim çocuklar burada hem eğitim alıyor hem de sosyal faaliyetlere katılma imkanı elde ediyor. Anneleri ise atölye faaliyetleri ile meslek edinerek gelir elde edebiliyor.

LÜBNAN'IN HER YERİNDEKİ YETİMLERE ULAŞMAYA ÇALIŞIYORLAR

Beyrut'taki kampın ardından Lübnan'ın güneyinde bulunan Sayda kentine gittik. Katarmaya ilçesindebulunan ve İHH'nın birlikte çalıştığı başka bir partner kuruluş olan Şuur ve Teselli Derneği'nin temsilcisi İmad Said karşıladı bizi. Dernek çalışmaları hakkında bilgi veren Said, Lübnan genelinde 4 bin yetime baktıklarını söyledi.

Daha sonra yetimler için düzenlenen organizasyonda oyuncak ve çeşitli hediyeler dağıtıldı.

İHH'nın Filistinli yetimlere yardımını Lübnan'da izledik

DAHA FAZLASI GEREK

Lübnan'da yaşayan Filistinli mültecilerin kaldığı kamplar insanca yaşamak için elverişli bir ortama sahip değil. Siyasi hiçbir hakları olmayan, sosyal statüsü halen belirlenmemiş, iş verilmeyen bu insanların aylık gelirleri 100 dolar. Çocukların sadece yüzde 10'u okula gidebiliyor. Birçok aile yetim bırakılmış. Bu nedenle daha fazla yetim çocuğun desteklenmesi gerekiyor.