İki yeni OHAL kararnamesi yayınlandı
Ajanslar

670 sayılı KHK kapsamında, 2010 yılındaki KPSS'yi 'hukuksuz' kazananların sınavının iptal edilmesi hükme bağlandı. 671 sayılı KHK ile ise, Genelkurmay Başkanı'nı atama yetkisinin Cumhurbaşkanlığı'na verilmesi hüküm altına alındı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın da katılımıyla Beştepe'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından OHAL kapsamında iki yeni kanun hükmünde kararnamenin yayınlanacağını açıklamıştı.

Resmi Gazete'de yayımlanan iki yeni OHAL kararnamesinde yer alan değişikler şöyle:

2010 KPSS

- Yayınlanan 2 yeni KHK ile 2010 KPSS'ni hukuksuz kazananların sınavı iptal edilecek. KHK'da 2010 KPSS için de şu ifadeler yer aldı:

"10-11 Temmuz 2010 tarihinde uygulanan Kamu Personel Seçme Sınavında genel yetenek ve genel kültür test sonuçlarına göre veya bu sonuçlar da esas alınmak suretiyle atanan personelin atama işlemlerinin geçerliliği devam eder. Ancak bu sınav sorularını ve/veya cevaplarını hukuka aykırı bir şekilde sınav öncesinde ya da sınav sırasında elde ettiği tespit edilen kişilerin atamaları iptal edilir."

- TİB kapatıldı. Telekominikasyon işlemleri ve dinlemeler BTK bünyesinde yürütülecek.

GENELKURMAY BAŞKANINI CUMHURBAŞKANI ATAYACAK

- OHAL boyunca şüphelilerin ifadeleri alınabilecek.

- İçişleri ve Dışişleri'nde yeni ihraçlar yer alıyor. Gülen cemaati ile bağlantılı olduğu ileri sürülen kamu personellerinin görevlerine son verildi. Emniyet'te çalışan 2360 kişi ve BTK'da çalışan 196 kişi ihraç edildi.

- FETÖ'yle irtibatı olan 2692 kişinin memuriyeti sona erdi.

- Genelkurmay Başkanı'nın atamasını Cumhurbaşkanı yapacak.

- 15 Temmuz'da darbe girişimi sırasında yaralanan ve hayatını kaybedenlerin SGK prim borçları siliniyor.

- GATA ve askeri hastaneler Sağlık Bakanlığı'na bağlandı.

- 4 yıllık fakültelerden mezun olanlar muvazzaf (sözleşmeli) subay olabilecek

- Görevden alınanlar ünvan ve meslek haklarını kullanamayacak. Emeklilik haklarından yararlanamayacak.

- GATA'da öğrenciler, Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde devam edecek.

- TSK'dan 136 subat, astsubay ve uzman çavuş ihraç edildi. Hava Kuvvetleri'nden 24, Deniz Kuvvetleri'nden 6 subay ihraç edildi. Sahil Güvenlik'ten 24 kişi ihraç edildi.