Ilgaz Dağı'na İstiklal Yolu yazdılar
AA

Ilgaz Dağı'na İstiklal Yolu yazdılar

Ilgaz ilçesi Hacı Hasan köyü mevkisine D-100 Karayolu'ndan geçenlerin rahatlıkla görebileceği yazının tamamlanması üzerine Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, bölgede incelemede bulundu.

Özcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, yazının, İstiklal Yolu konusunda farkındalık oluşturması açısından önemine işaret etti.

Valilik olarak Kurtuluş Savaşı'nda önemli bir yere sahip İstiklal Yolu'na çok önem verdiklerini belirten Özcan, "2014 yılında İstiklal Yolu'nun Çankırı'da kalan kısmını tescil ettirdik. Her yıl İstiklal Yolu yürüyüşümüz var. Bu sene farkındalık oluşturmak amacıyla Kültür ve Turizm Müdürlüğünün Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ile hazırladığı proje sonucunda İstiklal Yolu'nun Ilgaz Dağı eteklerinde kalan bölümüne bu yazıyı yazdırdık." dedi.

Yazının güzel bir görüntü oluşturduğunu dile getiren Özcan, "Çok güzel bir çalışma. D-100 Karayolu'ndan geçecek tüm vatandaşlarımız bu yolu görecek. Bu da Çankırı insanının İstiklal Yolu'na verdiği önemi gösteriyor." diye konuştu.

Proje koordinatörü Nusret Acar ise çalışmanın yaklaşık 120 bin liraya mal olduğunu kaydetti.

Ilgaz Dağı'na İstiklal Yolu yazdılar

Yıllar önce Çanakkale ziyareti sırasında "Dur Yolcu" yazısını gördüğünde projenin kafasında canlandığını anlatan Acar, "Benim esin kaynağım Çanakkale'deki 'Dur yolcu' anıtı. Yaklaşık 7 yıl önce yazının her yerde görülebilmesi ve insanlarda farkındalık oluşturabilmek için projeyi kafamda oluşturmuştum. Tamamlanması bu yıla nasip oldu. Harflerin yüksekliği 5 metre, yazının uzunluğu ise 70 metre." ifadelerini kullandı.

Çankırı Turizm Derneği başkanı Zeki Tekin de İstiklal Yolu'nun Türk tarihi ve Kurtuluş Savaşı açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

İstiklal yolunun Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında çok büyük katkısı olduğunu anımsatan Tekin, şöyle konuştu:

"Bu, yolu gelip geçenlere göstermek için kurulmuş bir yazı. Görenler burayı merak edecek, fotoğraf çektirmek isteyecekler. Bu nedenle buraya bir park yapılmasının uygun olacağını düşünüyorum. Burayı görenler, tarihimizi öğrenecek, bu toprakların nasıl şartlarda kazanıldığını öğrenecek. Bu yolun ve bu yola yapılan bu yazının çok önemli olduğunu düşünüyorum."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)