İlham Aliyev kimdir

İlham Aliyev kimdir

24 Aralık 1961 tarihinde Azerbaycan, Bakü'de doğan İlham Aliyev, Azerbaycan'ın dördüncü ve bugünkü Cumhurbaşkanı'dır. Önceki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in oğlu olan İlham Aliyev, aynı zamanda Yeni Azerbaycan Partisi'nin başkanıdır.

EĞİTİM HAYATI

1967 – 1977 tarihleri arasında Bakü'de ilk, orta ve lise eğitimini tamamlayan İlham Aliyev, 1982 yılında Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nü bitirerek aynı okulda doktoraya başladı. 1985 yılında doktorasını başarıyla tamamlayarak tarih doktoru ünvanı alan Aliyev, 5 yıl süre ile Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1990-1994 tarihleri arasında iş hayatına atılarak Azerbaycan'daki bazı ithalat - ihracat şirketlerinin yönetim kurulu başkanlığını yaptı.

AZERBAYCAN'IN PETROL STRATEJİLERİNİ ÜSTLENDİ

1994 -2003 Ağustos tarihleri arasında Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi'nin başkan yardımcılığını yapan İlham Aliyev, babası Haydar Aliyev'in yeni petrol stratejisinin hayata geçirilmesinde önemli bir rol üstlendi. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin petrol politikasının jeopolitik yönleriyle ilgili birçok araştırması yayınlanmış bulunmaktadır. İlk olarak 1995 yılında daha sonra ise 2000 yıllında yapılan seçimlerde Azerbaycan Cumhuriyeti Parlamentosu'na (Millet Meclisi'ne) milletvekili seçildi. 2003 yılında Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından Başbakanlık görevine atandı.

ULUSLARARASI OLİMPİYAT KOMİTESİ'NDEN ŞEREF MADALYASI

1997 yılından itibaren Azerbaycan Milli Olimpiyat Komitesi Başkanlığı'nı yürüten İlham Aliyev, ülkesinde sporun gelişmesinde büyük hizmetler gösterdiği için Uluslararası Olimpiyat Komitesi Şeref Madalyası'yla taltif edildi. Azerbaycan'da iktidar partisi olan Yeni Azerbaycan Partisi'nde 1990'da Başkan Yardımcılığı ve 2005 yılında ise Başkanlığı görevini gerçekleştirdi.

BAŞBAKANLIK'TAN CUMHURBAŞKANLIĞI'NA

4 Ağustos 2003 yılında parlamento tarafından onaylandıktan sonra Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Başbakanı olan İlham Aliyev, 15 Ekim 2003 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı olarak seçilmiştir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde resmi sonuçlara göre oyların %76'sını toplayan İlham Aliyev, 31 Ekim 2003 yılında ilk olarak görevine başladı. 15 Ekim 2008 yılında Azerbaycan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı seçildi. Resmi açıklamaya göre seçimlere katılan halkın yüzde 85’inden fazlası İlham Aliyev’e oy verdi.

HALKIN OYU İLE SEÇİLEN CUMHURBAŞKANI'NA İTİRAZ

İlham Aliyev'in ikinci kez Cumhurbaşkanı olması üzerine, yapılan seçimleri boykot eden Aliyev karşıtı muhalif siyasiler bir çatı altında birleşerek, Muhalefetin İşbirliği Merkezi (MİM) isimli organizasyon tarafından “demokrasi dışı, adaletsiz ve uluslararası standarlardan uzak' olarak tanımladıkları 15 Ekim 2008 Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını kabul etmeyeceklerini, Bakü’de düzenledikleri basın toplantısında duyurdu.

WIKILEAKS BELGELERİ'NDE KENDİSİNİN VE EŞİNİN İSMİ GEÇİYORDU

2010 yılında açıklanan WikiLeaks Belgeleri'nde, eşi Mehriban Aliyeva ile ayrıntılı bilgiler yer almaktaydı. Aynı zamanda Aliyev ailesi hakkında ülkeyi yöneten az sayıda güçlü ailenin Orta Çağ'daki gibi feodal bir biçimde ülkeyi yönettiği iddia edilmekteydi. İlham Aliyev'in Türkiye'nin bölgedeki enerji merkezi olmasını istemediği ve bunu engellemek için Rusya ile gaz anlaşması yaptığı da Wikileaks belgelerinde ileri sürülen iddialar arasındadır.

AİLESİ İLE UMRE ZİYARETİ YAPARKEN GÖRÜNTÜLENDİ

Mehriban Aliyeva ile evli olan İlham Aliyev, üç çocuk babasıdır ve iki torun sahibidir. Çok iyi derecede Rusça, İngilizce, Türkçe ve Fransızca bilmektedir.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Suudi Arabistan'da umre yaptı ve bu haber ile tekrar gündeme geldi. 2010 yılından itibaren Twitter hesabını oldukça yoğun kullanan İlham Aliyev, takipçileri ile İngilizce olarak da iletişime geçiyor.