İngiliz kehaneti: Türkler bizi geçecek

İngiliz kehaneti: Türkler bizi geçecek

İngiliz Guardian gazetesi 'Uzmanlar, eğer yeni pazarlara açılma gerçekleşmezse, İngiltere'nin gelecek 40 yıl boyunca küresel ekonomide gerilerde kalacağını düşünüyorlar' diyor.

2050'DE GİDEREK GERİDE KALACAK

PricewaterhouseCoopers danışmanlık şirketinin İngiliz hükümetine sunduğu bir rapora dayanan haberde, İngiliz ekonomisinin şimdiye dek fazlasıyla Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarına bel bağladığı saptaması ve 2050 yılına dek küresel ekonomik tabloda, giderek gerilerde kalacağı öngörüsü aktarılıyor.

9. SIRAYA GERİLEYECEK

PwC'ye göre, 2050 yılında dünya ekonomileri sıralamasında, halen altıncı sırada olan İngiltere, Hindistan, Brezilya, Rusya ve Meksika'nın gerisinde dokuzuncu sıraya gerileyecek.

ÇİN DÜNYANIN EN BÜYÜK EKONOMİSİ OLACAK

İngiltere'nin, yüksek büyüme hızına sahip Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya gibi ülkelerle ticaret ilişkilerinin yeterli olmadığını ve bu yönde yeterli çaba gösterilmediğini kaydeden haber, 2050 yılında, en büyük ekonomilerin bu ülkeler arasından çıkacağı ve Çin'in dünyadaki en büyük ekonomi olacağı öngörüsünde bulunuyor.

Guardian, son IMF verilerine dayanarak bu yıl Çin'in yüzde 10,5, Hindistan'ın yüzde 9,7, Brezilya'nın yüzde 7,5, Rusya'nın da yüzde 4 oranında büyüme kaydedeceğini; oysa bu dört ekonominin İngiltere'nin ihracatında sadece yüzde 7'lik bir paya sahip olduğunu yazıyor.

10 YIL SONRA TÜRKİYE GEÇECEK

Rapor, halen dünyanın en büyük yedi ekonomisini oluşturan G7 ülkelerini, 2020 yılına kadar, E7 olarak adlandırılan ve halen kalkınmakta olan yedi ülkenin geçeceği tahmininde bulunuyor. Buna göre ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada'dan oluşan G7 ülkeleri, Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Meksika, Endonezya ve Türkiye'den oluşan E7 ülkelerinin gerisinde kalacak.

İKTİDAR YENİDEN YER DEĞİŞTİRECEK

Haber, raporda yer alan "bu gelişmelerle 2050 dünyası, endüstri devrimi öncesine, yani Çin ve Hindistan'ın dünya liderleri olduğu döneme geri dönecek ve 18. yüzyıl sonlarıyla 19.yüzyıldan bu yana Batı'nın elinde bulunan ekonomik iktidar yeniden el değiştirecek" kehanetiyle sona eriyor. (BBC Türkçe)