İngiltere erken genel seçimler için sandık başına gidiyor
ensonhaber.com

Üç aydan kısa bir zaman dilimi içerisinde üç kez terör saldırısıyla sarsılan İngiltere'de, yerel saat ile sabah 07:00'da başlayacak oy verme işlemi 22:00'da sona erecek. 46.9 milyon seçmen 650 milletvekilinin seçilmesi için 40 bin merkezde oy kullanacak.

İngiltere erken genel seçimler için sandık başına gidiyor

2015 YILINDA 46.4 MİLYON SEÇMEN VARDI

BBC'nin haberine göre, 2015 yılında ise oy vermek için kayıt yaptıran 46.4 milyon seçmen vardı. Bu yıl bu seçmen sayısının yüzde 16,4 kadarı posta yoluyla çoktan oyunu kullandı. 2015 yılında seçimlere katılım yüzde 66,4 olmuştu. Son seçimlerde Muhafazakar Parti 650 koltuğun 331'ini kazanarak çoğunluğu elde ederken İşçi Partisi 232 koltuk kazanarak ikinci olmuştu.

İngiltere erken genel seçimler için sandık başına gidiyor

326 KOLTUĞA ULAŞMAK GEREKİYOR

Çoğunluğu elde etmek için 326 koltuğa ulaşmak yeterli oluyor. Çoğu sandık okullarda, topluluk merkezlerinde ve dini merkezlerde kurulurken daha önce publarda, bir çamaşır yıkama dükkanında ve otobüste de sandık kurulduğu olmuştu. Gece yarısı itibariyle sonuçların gelmesi, kesin sonuçların ise Cuma akşamüstü ulaşması bekleniyor.

İngiltere erken genel seçimler için sandık başına gidiyor

ANKETLER BAŞA BAŞ GÖSTERİYOR

Seçimlerin favorisi Theresa May liderliğinde Muhafazakâr Parti. Ancak yarışın başa baş geçeceğini öngören anketler de yayınlandı.

ÜLKENİN GÜNDEMİNDE TERÖR SALDIRILARI VAR

İngiltere’de seçimler, iki buçuk ay içinde peş peşe yaşanan terör saldırılarının gölgesinde geçiyor.

1. SALDIRI: ARAÇLA YAYALAR EZİLDİ

İlk saldırı 22 Mart’ta başkent Londra’da yaşanmıştı. Khalid Masood adlı saldırgan, Parlamento binasına çıkan Westminster Köprüsü üzerinde aracıyla yayaları ezdi.

Parlamento'nun bulunduğu yerleşkenin çitlerine çarpan Masood, aracından inerek bir polisi bıçaklayarak öldürdü. Saldırgan güvenlik güçleri tarafından öldürülürken, olayda Masood dahil 6 kişi hayatını kaybetti.

2. SALDIRI: GRANDE'NİN KONSERİNDE BOMBA PATLADI

İkinci saldırı ise 22 Mayıs’ta ABD’li pop yıldızı Ariana Grande’nin Manchester Arena'daki konserinin hemen bitiminde gerçekleşti. Libya asıllı Salman Abedi, konser salonunun fuayesinde üzerindeki el yapımı bombayı patlattı. Saldırıda 22 kişi hayatını kaybetti, 112 kişi ise yaralandı.

3. SALDIRI: KAMYONET YAYALARIN ARASINA DALDI

Son saldırı ise 3 Haziran’da yine Londra’da yaşandı. Beyaz bir kamyonet başkentin merkezinde bulunan London Bridge üzerinde kaldırıma çıkarak yayaların arasına daldı. Akabinde köprünün güney bitişiğinde bulunan, restoranları ve barlarıyla ünlü Borough Market semtinde araçtan inen saldırganlar, çevredeki insanları bıçakladı. Olayda 7 kişi hayatını kaybederken, 3 saldırgan polis tarafından vurularak öldürüldü.

SEÇİMLERİN ERTELENMESİ DÜŞÜNÜLÜYORDU

İngiltere’de son saldırının ardından bugün gerçekleşen seçimlerin ertelenmesi gündeme gelmişti. Ancak Başbakan Theresa May, saldırıdan bir gün sonra kameraların karşısına geçerek, seçimlerin planlandığı gibi 8 Haziran’da gerçekleşeceğini duyurmuştu.