İngiltere'den Katada önlemi

İngiltere'den Katada önlemi

İngiltere, radikal eğilimli Müslüman din adamı Ebu Katada'yı sınır dışı edene kadar hapiste tutacak.

Yargıç Mitting, Ebu Katada'nın, Ürdün'e iadesine ilişkin kararının temyizinin görüşüleceği ekim ayına kadar, Belmarsh hapishanesindeki gözaltı halinin devamına hükmederek, şartlı tahliye talebini reddetti.

Mitting, Olimpiyat oyunlarının yapılacağı bu yaz, Ebu Katada'yı Londra'da şartlı tahliye etmenin sorun yaratacağını söyledi.

Ebu Katada, İngiltere'den sınır dışı edilmesine ilişkin kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürdüğü temyiz başvurusunu bu ayın başında kaybetmişti.

Böylece, İngiliz hükümetinin, bir dönem ''Usame bin Ladin'in Avrupa'daki sağ kolu'' olarak nitelendirdiği Ebu Katada'yı ülkeden sınır dışı etme isteğinin önü açılmıştı.

Katı koşullara tabi tutularak şubat ayında İngiliz mahkemesince şartlı tahliye edilen Ebu Katada, geçen ay tekrar gözaltına alınmıştı.

İngiltere, Ebu Katada'nın, ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu düşünüyor. 51 yaşındaki Ebu Katada, Ürdün'de kötü muamele gördüğü gerekçesiyle 1993'te sığındığı İngiltere'de herhangi bir suç işlemese de terörizmi ve aşırıcılığı teşvik etmekle eleştiriliyor. Filistin asıllı Katada, vatandaşı olduğu Ürdün'de ise Amerikalı ve İsrailli turistlere yönelik terör saldırıları planlamakla suçlanıyor.