İngiltere Manchester kanıtlarını sızdıran ABD'ye tepkili
Ajanslar

İngiltere terörle mücadele birimi yetkilileri, fotoğrafların sızdırılmasının soruşturmayı baltaladığını ve kurbanlarle görgü tanıklarının güvenini sarstığını söyledi.

Fotoğraflar New York Times gazetesinde yayımlandı ve daha sonra İngiltere basınında da paylaşıldı. İngiliz hükümetinden bir yetkili, "Çok öfkeliyiz. Bu kesinlikle kabul edilemez." dedi.

İNGİLTERE ABD İLE BİLGİ PAYLAŞIMINI DURDURDU

Yaşananların ardından Reuters haber ajansı, İngiliz hükümetinin Manchester'daki intihar saldırısına ilişkin ABD ile bilgi paylaşmayı durdurduğunu açıkladı.

İngiltere Manchester kanıtlarını sızdıran ABD'ye tepkili
(New York Times'ta yayınlanan fotoğraflar)

ABD BÜYÜKELÇİSİ İLE KONUŞTULAR

Manchester Belediye Başkanı Andy Burnham, fotoğrafların basına sızmasıyla ilgili kaygılarını ABD büyükelçisine ilettiklerini söyledi.

İki ülke arasında Manchester saldırısıyla ilgili basına bilgi sızdırılması konusundaki kaygılar daha önce de dile getirilmişti.

İngiltere Manchester kanıtlarını sızdıran ABD'ye tepkili

AMBER RUDD: BİR DAHA OLMASIN

İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd, ABD'nin intihar bombacısı Salman Abedi'nin kimliğini, soruşturma sürerken ifşa etmesinden rahatsızlık duyduğunu ifade etmiş ve Washington'a "Bir daha olmasın." uyarısında bulunmuştu.

NEW YORK TİMES FOTOĞRAFLARI YAYINLADI

Ama bu uyarıya rağmen New York Times gazetesi, Manchester'daki saldırıda olay yerinden çekilen fotoğrafları yayınladı.

Gazete fotoğrafları İngiliz yetkililerden aldığını yazdı. Fotoğraflarda parçalanmış bir sırt çantası, şarapnel parçaları ve 'fünye olabileceği' belirtilen bir cihaz görülüyor.

İngiltere Manchester kanıtlarını sızdıran ABD'ye tepkili

"RAHATSIZ EDİCİ"

New York Times'ın haberinde olay yerindeki kanıtların 'güçlü, tahrip gücü yüksek bir bomba ve dikkatli, düzenli sarılmış şarapnellere işaret ettiği' belirtiliyor.

İngiliz hükümetinden bir yetkili, "ABD sisteminden sızan fotoğraflar kurbanlar, aileleri ve halk için acıverici olacak. Devam eden bir soruşturmaya İngiltere polisi ve güvenlik güçleri önderlik etmelidir." dedi.

İngiltere Manchester kanıtlarını sızdıran ABD'ye tepkili

"KAMU GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE"

Genel seçim kampanyasından önce, İngiltere Parlamentosu İçişleri Bakanlığı Komitesi'nin başkanlığı yapan muhalif İşçi Partisi'nden Yvette Cooper, Twitter hesabından "Soruşturma devam ederken ABD'nin İngiltere'nin verdiği istihbaratı paylaşmasından çok rahatsızım. Kamu güvenliği tehlikede. Neler oluyor?" mesajı paylaştı.

İngiltere Manchester kanıtlarını sızdıran ABD'ye tepkili

KİMLİĞİ İLK ABD PAYLAŞTI

Pazartesi gecesi Manchester Arena'daki intihar saldırısında 22 kişi hayatını kaybederken, 64 kişi de yaralandı. Saldırıyı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlenirken, saldırganın da 23 yaşında Libya asıllı bir İngiliz vatandaşı olduğu açıklandı.

İntihar saldırganının kimliği ilk olarak aralarında CBS ve NBC televizyon kanallarının da bulunduğu ABD medyasında açıklandı.

İngiltere Manchester kanıtlarını sızdıran ABD'ye tepkili

"BAŞKA KAYNAKLAR AÇIKLAMAMALIYDI"

Bakan Rudd, Çarşamba günü sabah BBC Radyo 4'ün Today programına istihbarat paylaşımıyla ilgili şunları söyledi: "İngiliz polisi, operasyonun bütünlüğünü korumak için bilgi akışının denetim ve kontrolünü elinde tutmak istediğini açıkça ifade etti. Başka kaynaklar tarafından açıklanması rahatsız edici. Dostlarımıza bunun yeniden yaşanmaması gerektiğini net bir şekilde söylemiştim."

ABD'li yetkililerin soruşturmayı tehlikeye atıp atmadıkları sorusuna ise İçişleri Bakanı, "O kadar ileri gitmezdim ama durum çok açık ve bir daha tekrarlanmamalı." cevabını verdi.