İngiltere'nin yeni başbakanı Boris Johnson oldu
AA

İngiltere, yeni başbakanını seçti.

Bugün, Theresa May'in ardından göreve gelen isim eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson oldu.

İngiltere'nin yeni başbakanı Boris Johnson oldu VİDEO

İSTİFALAR BEKLENİYOR

Ancak, Johnson'ın göreve gelmesiyle kabinedeki birçok bakanın istifa etmesi bekleniyor.

İngiltere'de Maliye Bakanı Philip Hammond ve Adalet Bakanı David Gauke, eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın başbakan olması durumunda istifasını sunacağını açıklayan isimlerden oldu.

İngiltere'nin yeni başbakanı Boris Johnson oldu

HUNT DA AYRILACAK

Her iki isim de gerekçe olarak Johnson’in Brexit konusundaki tutumunu gösterirken, Johnson'in başbakanlığa gelmesi halinde liderlik yarışındaki rakibi Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'ın da görevinden ayrılması bekleniyor.

MİLTON İSTİFASINI SUNDU

Bu arada Eğitim Bakanı Anne Milton, Boris Johnson'ın izlediği politika ile ilgili derin endişeleri olduğunu belirterek, istifasını sundu.

Parti liderliği için başlayan mücadelede son ikiye kalan Johnson ve Hunt, parti üyelerinin posta yoluyla oy kullandığı seçime girmişti. Yaklaşık bir aydır devam eden oylamanın sonucu bugün ilan edildi. Muhafazakar Parti'nin yeni lideri Boris Johnson, yarın Theresa May’den devralacak.

İngiltere'nin yeni başbakanı Boris Johnson oldu

HEDEF 31 EKİM'DE AB ÜYELİĞİNDEN ÇIKARMAK

Yarışın favorisi olarak gösterilen Boris Johnson, ülkeyi anlaşmalı veya anlaşmasız olarak 31 Ekim’de AB üyeliğinden çıkarmayı hedefliyor. Buna karşın Hunt, bu konuda parlamentonun sesine kulak verebileceğinin sinyalini veriyor.

İngiltere'nin yeni başbakanı Boris Johnson oldu

ALAN DUNCAN'IN İSTİFASI

Öte yandan, İngiltere'nin Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Bakanı Alan Duncan da Muhafazakar Parti'deki liderlik yarışında oylamanın tamamlanmasına saatler kala istifa etmişti. Duncan, liderlik yarışını kazanmasına kesin gözüyle bakılan eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile Brexit süreci konusunda sert polemik yaşamıştı. Johnson'ın, Başbakan Theresa May'in AB ile vardığı Brexit anlaşmasını "düğmesi Brüksel'in elinde olan intihar yeleği" benzetmesine en sert tepkiyi veren siyasi figür Duncan olmuştu.

İngiltere'nin yeni başbakanı Boris Johnson oldu

BORİS JOHNSON: KALFATLIYIM

İngiltere'nin yeni Başbakanı, kökeni Çankırı Kalfat'a dayanan "Osmanlıyım" diyen Boris Johnson.

Ankara'daki ziyaretinde gazetecilerin yönelttiği "Çankırılı mısınız" sorusuna "Kalfat" diyen Johnson'ın bu cevabı gülüşmelere neden olmuştu.

Boris Johnson'a nerelisiniz sorusu İZLE

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)