İnşaat sektörü adım adım rekora gidiyor

demir

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaat sektörünün 2016 yılında yıldızının parlayacağına dikkat çeken Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, istikrarlı bir piyasanın oluşmasıyla yerli-yabancı yatırımcılar için gayrimenkul sektörünün yatırım limanı olarak görüldüğüne işaret ederek, bu yılın son aylarının toparlanmayla tamamlanıp 2016 yılında konut satışlarında yine bir rekor yılı olmasını beklediklerini söyledi. Özellikle mart ve nisan ayılarına dikkat çeken Demir, sektörün önünün dört yıl açık olduğunu ve istikrar ortamında büyümenin devam edeceğine vurgu yaptı. Demir, “Siyasi belirsizlikler nedeniyle 2015 kayıp yılı olmasına rağmen konut satışında sektör olarak adım adım rekora gidiyoruz” dedi.

YENİ KONUTLARA TALEP ARTTI

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,6 artarak 50 bin 564 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 48,6 oldu. TÜİK rakamlarının konut yatırımcısının yeni konutlara olan talebini gösterdiğini belirten Demir, "Konut yatırımcısı yatırım yaparken ya da oturum amaçlı konut alırken yeni konutları tercih ediyor. Bu durum da nitelikli konut projelerine satış olarak yansıyor" dedi.

TÜRKİYE YABANCI YATIRIMCILARIN CAZİBE ÜLKESİ

TÜİK verilerine göre yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,8 artarak 2 bin 236 olduğunu, ekim 2015'te ilk sırayı 780 konut satışı ile İstanbul'un aldığına işaret eden Demir, sözlerine şöyle devam etti: “TÜİK verilerine göre İstanbul'u 567 konut satışı ile Antalya, 136 konut satışı ile Bursa, 118 konut satışı ile Yalova, 103 konut satışı ile Aydın ve 102 konut satışı ile Muğla izledi. Ekim ayında Irak vatandaşları Türkiye'den 430 konut satın aldı. Irak'ı sırasıyla, 325 konut ile Suudi Arabistan, 191 konut ile Rusya Federasyonu, 142 konut ile Kuveyt ve 133 konut ile İngiltere izledi. Bu rakamlar gösteriyor ki yabancıya satış konusunda Türkiye hala tercih edilen ülke konumunu koruyor. Siyasi belirsizliklerin gölgesindeki bir dönemde yapılan bu satışların istikrarın yakalandığı şu günlerde artarak devam etmesini bekliyoruz. Türkiye yabancı yatırımcıların cazibe ülkesi olmaya devam edecek. Yeter ki yabancı yatırımcının beklentisini ürettiğimiz konutlara yansıtalım…”