İnşaatta kullanılan betona elektronik denetim yapılacak

s

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, inşaatlarda kullanılan betonların denetimini yapacak. Buna göre, olası deprem riskine karşı binaları güçlendirme çalışmaları kapsamında daha önce yapı denetim ve laboratuvar kuruluşları ile denetçi mimar ve mühendislerine izin belgesi verilmesinden proje ile inşa faaliyetlerine kadar her aşamadaki denetimlerin izlendiği "Ulusal Yapı Denetim Sistemi" yazılımını geliştiren Bakanlık, inşaatlarda kullanılan betonların elektronik sistemle izlenmesine yönelik 2014'te bu yana yürüttüğü çalışmaları Türkiye genelinde hayata geçiriyor.

EŞ ZAMANLI TESPİT

Söz konusu sistemde geliştirilen mobil uygulama aracılığıyla betonların güvenli olup olmadığına yönelik şantiye sahasından alınan numunelerin doğru yapılardan alınıp alınmadığı eş zamanlı olarak tespit edilebilecek.

İnşaatta kullanılan betona elektronik denetim yapılacak

KONUM DOĞRULAMASI YAPILACAK

Bunun için laboratuvarların teknik elemanları ile yapı denetimi kuruluşlarının teknik elemanları denetim sürecinde bulundukları yerden ayrı ayrı "konum" doğrulaması yapmak zorunda olacak.

Böylelikle beton numunesi alımı esnasında laboratuvar ve yapı denetimi kuruluşlarının teknik elemanlarının denetimin gerçekleştirildiği alandaki çalışmalara nezaret etmemesine yönelik sorunların önüne geçilecek.