İnsan beyninin kapasitesi açıklandı

İnsan beyninin kapasitesi açıklandı

Beyin fizyolojisi alanında araştırmaları ile dikkat çeken akademisyen Canan, insan beyninin koskocaman bir bellek olduğunu belirterek, 'İnsan hafızası bizim teknolojimizi aşan bir durum. Ancak bilgisayara benzeterek bir tahminde bulunabiliyoruz. Yaklaşık 20 milyar civarındaki hücre ve bunlar arasındaki bağlantıları hesaplarsak yaklaşık 2,5 milyon GB hafızamız var. Bu 300 yıl süren bir HD filmi kaydetmek demektir' ifadelerini kullandı.

İNSAN BEYNİ BİLGİSAYARA HİÇ BENZEMİYOR

Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde öğrenciler ile bir araya gelen akademisyen Canan, beynin nasıl çalıştığı ve özellikleri konusunda çarpıcı bilgileri paylaştı. Canan, beynin bilgisayara hiç benzemediğini söyledi.

BİZ BEYNİMİZİ HİÇ KULLANMIYORUZ

Sinan Canan, 'Sinir hücresi öldü mü, beyniniz gider' mantığı vardı ama bugün artık biliyoruz ki, beynimizin birçok yeri harıl harıl hücre üretme yeteneğine sahip. ‘Beyin değişmez' düşüncesi rafa kalktı. Beynimiz inanılmaz bir yapıya sahip. Bu yüzden bilgisayara benzemez. İşlemcisi sökülen bir bilgisayarın monitörünün işlemci görevini üstlendiğini gördünüz mü? Beynimizde inanılmaz bir potansiyel var. Herkes soruyor ya, biz beynimizin kaçta kaçını kullanıyoruz? Aslında biz beynimizi hiç kullanmıyoruz' diye konuştu.

İNSAN HAFIZASI 2,5 MİLYON GB

Canan, hafıza konusundaki çarpıcı açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; 'İnsanlığın hafızası ne kadar? ‘Benim niçin hafızam doldu?' diye bir düşünce var. İnsan hafızası bizim teknolojimizi aşan bir durum. Ancak bilgisayara benzeterek bir tahminde bulunulabiliyor. Yaklaşık 20 milyar civarındaki korteksimizde hücre var. Bunlar arasında trilyon kere bağlantı olursa yaklaşık 2,5 milyon GB hafızamız var. Gördüğünüz gibi kocaman bir bellek. Bu hafıza 300 yıl süren HD filmi kaydetmek anlamına geliyor ama mesela ilkokuldaki bir hatıranızı hatırlayın, detaya girin. Hiçbir dijital filmde böyle bir çözünürlük yok. Aslında beynimiin hafıza kaydı sınırsız.'