Irak'tan Peşmerge güçlerine: Kerkük'ü boşaltın
AA

Kerkük'ün batısındaki 5'nci Cephe Komutanı Kemal Kerküki, "Irak ordusundan bir yetkili bizzat bana telefon açarak, kent merkezindeki havalimanında konuşlanmak istediklerini ve Peşmerge'nin yol açmasını istedi." ifadelerini kullandı.

PEŞMERGEYE SAAT 01:00'E KADAR SÜRE

Kerküki, Peşmerge'nin söz konusu talebi kabul etmemesi üzerine, Iraklı yetkilinin, "Gece saat 01.00'e kadar yolun açılmaması halinde operasyon başlatacaklarını" söylediğini ileri sürdü.

"KERKÜK'Ü TESLİM EDİN" UYARISI

Irak ordusunun ayrıca, Kerkük kentinden çekilmeleri için Peşmerge güçlerine saat 02:00'ye kadar süre verdiği iddia edildi.

KERKÜK VALİSİ: ÇEKİLMEYECEĞİZ

Irak Parlamentosunca görevden alınan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, halkın arkalarında olduğunu ve Peşmerge'nin Kerkük'ten çekilmeyeceğini bildirdi.

Kerkük'te Irak merkezi hükümetinin olası bir operasyon düzenlemesine karşı sokaklara çıkan kentteki Kürtleri ziyaret eden Kerim, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu halk, vatanlarına, ülkelerine olan sevgilerini gösteriyor. Bu şehir için birçok şehit verildi. Düşman öyle kolay bir şekilde kentte gireceğini zannetmesin." ifadelerini kullandı.

Irak merkezi hükümetinin Kerkük'ten çekilmesi için Peşmerge'ye verdiği sürenin dolduğunun hatırlatılması üzerine Kerim, Peşmerge'nin çekilmeyeceğini ve halkın arkalarında olduğunu belirtti.

DEAŞ'TAN BOŞALAN YERLERE PEŞMERGE YERLEŞTİ

Peşmerge, Haziran 2014 yılında terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıkmasından dolayı Irak ordusu tarafından boşaltılan askeri havalimanında konuşlanmıştı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)