İran Mursi'ye verilen idam kararını uygun bulmadı
AA

iran

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, haftalık basın toplantısında, "Mısır halk devriminin yüksek hedeflerine ilişkin bazı sorun ve ihtilafların, barışçıl siyasi ve sosyal oluşumlar arasında ulusal diyalog ve siyasi uzlaşmayla çözülebileceğine inanıyoruz" dedi.

"ÜZÜNTÜ VE ENDİŞE DUYUYORUZ"

İdam kararından "üzüntü ve endişe duyduklarını" ifade eden Afham, "Tarihi bir medeniyete sahip Mısır’ın uzlaşmaya varmak için diyalog ve barış yolunu seçmesini umuyoruz. Şiddet ve yok etmek, temelli yaklaşımları teşvik eden bu gibi kararların verilmesi, Mısır’ın prestijini olumsuz etkileyecektir. Mısır’ın bu tür bir stratejiyi tercih etmekten kaçınacağını umuyoruz" diye konuştu.

"ÇÖZÜM DEĞİLDİR"

Afham, İran’ın Mısır Mahkemesi'nce verilen idam kararını kınayıp kınamadığı sorusunu, "Karardan üzüntü ve endişe duyuyoruz. Şiddet ve yok etmeye dayalı seçenekler çözüm değildir. Mısır hükümetinin siyasi gruplar arasında uzlaşı sağlanmasına yardımcı olacağını ümit ediyoruz" şeklinde cevapladı.

Kahire Ceza Mahkemesi, kamuoyunda "casusluk" ve "hapishaneler baskını" adıyla bilinen aralarında darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin de bulunduğu 166 sanığın yargılandığı iki davada, 122 kişinin dosyasının idam talebiyle müftülüğe gönderilmesine karar vermişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)