İranlı yönetmen HZ. Muhammed filmini Mardin'de anlattı

İranlı yönetmen HZ. Muhammed filmini Mardin'de anlattı

7. SineMardin Film Festivali önceki akşam yapılan açılış töreniyle başladı. Festivallere ev sahipliği yapan hemen her şehrin ortak muradı, Mardin için de geçerliydi: Burayı bir film platosu haline getirmek, sinemacıları şehre çekmek.
Festivalin ilk gün sürpriziyse İranlı ünlü yönetmen Mecid Mecidi'nin çekimleri süren 'Hz. Muhammed' filmiyle ilgili basın toplantısıydı. Dört yıldır üzerinde çalıştığı ve yarısını tamamladığı filmin dünyadaki ilk basın toplantısını Mardin'de yapan Mecidi, İran hükümetinin filmine maddi destek vermediğini ama ulema desteği ve manevi desteğin olduğunu açıkladı.

HZ. MUHAMMED HAKKINDA BİR TANE FİLM VAR

Radikal'den Bahar Çuhadar'ın haberine göre, filmde ünlü oyuncular yerine uzun araştırmalar sonucu bulduğu tiyatrocuları oynatmayı tercih ettiğini belirten Mecidi, bu filmi çekme nedenini şöyle açıkladı: "Hıristiyanlıkta görüntü önemli. İsa Peygamber hakkında 200'e yakın film varken Hz. Muhammed hakkında sadece bir film var. İslam'ın aslında bir barış, sevgi ve kardeşlik dini olduğunu benimsediğim için bu filmi yaptım. Taliban'ın başka bir algısı var, Suudilerin başka. Bütün bunlar dünyada İslam'ın yanlış anlaşılmasına neden oluyor. Aslında gerçek İslam yanlış anlatılıyor ve bu durum dünyanın gözünde İslam'ı terörize ediyor."

Muhammed'in sesi var görüntüsü yok

Filmin radikal bakış açısı olmadığını vurgulayan yönetmen, konuyla ilgili de açıklamalar yaptı: "Filmde Muhammed'in peygamber olma sürecine kadar olan zaman anlatılıyor. Yüzü gözükmeyecek ama 14 yaşına kadar sesini duyacağız. Filmde neden İslamiyet'e ihtiyaç duyulduğu anlatılıyor, çünkü o zamana kadar kölelik vardı."
Türkiye'den de filme destek olmak isteyenler olduğunu söyleyen Mecidi, TRT ve Diyanet İşleri'yle görüştüklerini ama bir sonuca varamadıklarını da belirtti.

Mungan duygulandı

SineMardin'den onur ödülü alan Mardinli yazar Murathan Mungan, açılışta hayli duygusal bir konuşma yaptı. Çocukluğunun geçtiği Mardin'den, yazlık sinemalardan bahseden Mungan, bugüne kadar aldığı ödüller, yaptığı konuşmalar arasında kendisini en çok duygulandıranın bu ödülü almak olduğunu söyledi. Yer yer sesi titreyerek konuşan Mungan "Bir Mardin çocuğu olarak bu ödülü alıyorum. Bu kadar güzel bir gökyüzüne sahip bu kent, sizce artık bir yazlık sinemayı hak etmiyor mu?" dedi.