IŞİD'den kaçan Kürtler yaşanan vahşeti anlattı

suriye-kürtler-kaçış

IŞİD’in Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) kontrolünde bulunan Kobani bölgesine saldırmasıyla iki taraf arasında başlayan çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye sığınan Kürtler’in sınırdaki bekleyişi dün sona erdi.

Sınırın ardında Çarşamba gününden beri endişeyle bekleyen binlerce Suriyeli, teller kesilerek Türk tarafına alındı. Savaştan kaçan Kürtler buradan da kamyonet ve minibüslerle bölgedeki boş okullara götürüldü. Sınırın diğer yakasında akrabası olanlar ise onların yanına sığındı.

Milliyet Gazetesi'nden Burcu Ünal, sığınmacıların yaşadıklarını aktardı.

Suriyeliler okula yerleştirildi İZLE

"ÇOK EZİYET ÇEKTİK"

Suriye’den yaklaşık 1 sene önce kaçarak Suruç’a yerleşen İbo, bu defa ev sahibi olarak Kobani’den kaçan akrabalarını karşıladı. Burada inşaat işlerinde çalışan İbo, geniş bir avluya açılan bitişik evlere akrabalarını yerleştirdi. Yaşını sorduğumuzda, “60’larda bir şey ama tam bilmiyorum” diyen Feride 2 kızını çatışmalarda kaybetmiş. “Biri 17, diğeri 18 buçuk yaşındaydı, çok zulüm gördük, çok eziyet çektik” diyerek yaşadıklarını anlatan Feride, varlarını yoklarını bırakıp canlarını kurtarmak için kaçtıklarını söyledi.

Suriyeliler, sınırdaki tellerin kendilerini yaralamaması için battaniye kullandılar.

SURUÇ HALKI ARAÇLARLA MÜLTECİLERİ ALDI

IŞİD’in köylerine 4 ay önce vardığını söyleyen Rabia Esman ise eşi, eşinin 2’nci eşi ve 8 çocukları ile 4 aydır yollarda olduklarını anlattı. Esman, “4 aydır köy köy gezdik, en son Türkiye sınırına geldik. Çocuklarımız aç-susuz, perişan; günlerdir doğru dürüst hiçbir şey yemedik, içmedik. Çok korkuyoruz” dedi.

Bu sırada yaşanan kargaşada bazı kadınlar çocuklarını kaybetti. Kadınlar durumlarını güvenlik güçlerine bildirerek, 4 bin kişi içerisinde çocuklarını aradı.
Suriyeliler sınırda bu şekilde yaklaşık 2 saat beklediler. Daha sonra bölgeye servis araçları geldi. Suriyelilerin bir kısmı grup grup güvenlik güçleri kontrolünde servis araçlarına bindirildi. Fakat büyük bir kısmı geride kaldı. Güvenlik güçlerinin oluşturduğu kordonun yaklaşık 100 metre gerisinde Suriyelileri almaya gelen Suruçlular bekliyordu. Güvenlik güçlerinin, Suriyelilere izin vermesi ile, bekleyişte olan Suruçlular kamyonetleri ve arabalarına alabildikleri kadar çok Suriyeliyi alarak ilçe merkezine götürdü.

"UFACIK ÇOCUKLARI KESTİLER"

Yerlerde bekleyenlerin arasında bulunan 4 aylık Elif bebeğin annesi Mahu, 7 çocuğu ile birlikte 2 gündür Türkiye sınırında beklediğini anlattı. Eşini sınırın diğer tarafında bırakarak gelmek zorunda kaldığını söyleyen Mahu, “Herkesi öldürüyorlardı” dedi.

3 çocuğu ile birlikte Türkiye’ye sığınan Hadi Ali ve eşi ise “IŞİD zulüm yapıyordu, ne namusumuz ne malımız mülkümüz kaldı. Kadınları satmaya götürdüler, ufacık çocukları kestiler” dedi.

Sınırdan Suruç’a doğru yola çıkan Abdullah İzzet ve ailesi 2 gözlü bu eve götürüldü.

20 KİŞİ 2 GÖZ ODADA

Suriyelilerden ailesi daha önce Türkiye’ye gelmiş olanlar ile Suruç’ta akrabası bulunanlar, yakınlarının yanına götürüldü. Diğerleri ise boş okullara götürülürken, daha sonra kamplara yerleştirilecekleri belirtildi.

Abdullah İzzet ve ailesi de yaklaşık 1 sene önce sınırı geçerek Türkiye’ye sığınan akrabalarının kendilerini almak için getirdikleri kamyonetin arkasına binerek sınırdan Suruç’a doğru yola çıktı. Suruç’ta iki gözlü bir evde onları daha önce buraya gelen 2 kadın akrabaları karşıladı. Çocuklar kamyonetten hızla fırlayarak evin bahçesindeki hortuma koştular. Hepsi önce kana kana su içti daha sonra sıcaktan yanmış yüzlerini yıkadı. Bu sırada büyükanneleri tekerli sandalyesi ile kamyonetten indirildi.

Evin avlusuna getirilir getirilmez sigarasını yakan kadın, bir yandan da sağ salim kurtulduklarına şükrediyordu. İzzet birkaç aile birlikte yaklaşık 20 kişi geldiklerini söyledi. Köylerinde 4 gün önce başlayan çatışmalardan kaçtıklarını anlatan İzzet, “IŞİD kime yetişse başını kesiyordu. Çoluk çocuk fark etmiyordu. Kızları ise alıp götürdüler” dedi. Neredeyse 2 gündür Türkiye sınırında beklediklerini söyleyen İzzet yaşadıklarını şöyle anlattı: “Beklerken duyduğumuz her patlama sesi ile yeniden korktuk. Arada YPG askerleri arada da sınırın diğer tarafından Türk askerleri yiyecek veriyorlardı ama genel olarak pek yemek ve su bulamadık. Biz yine de orada savaş biterse kendi topraklarımıza dönmek istiyoruz.”

100 BİNLİK KOBANİ 400 BİN NÜFUS OLDU

IŞİD’in Telabyad ile Carablus arasında kaldığı için kendisine hedef olarak belirlediği Suriye’nin Halep kentine bağlı Kobani ilçesinde endişeli bir bekleyiş var. Suruç ilçesinin karşısında olan ve Suriye’de olaylar başlamadan önce nüfusu 100 bin civarındaki Kobani’de, nüfusun savaşla birlikte 400 bini aştığı bildirildi. PYD’nin kontrolüne geçen Kobani’ye, Kürtlerin yanı sıra Arap ve Türkmenler de göç ediyor.