İskoçya bağımsızlık referandumu için kampanya başlattı
AA

iskoçya

İskoçya bölgesel yönetiminin Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisinin (SNP) lideri Nicola Sturgeon, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma kararı (Brexit) ile İskoçya'da yeni bir bağımsızlık referandumu konularında halkın ne düşündüğünün tespit edilmesi amacıyla, yeni bir kampanya başlattıklarını duyurdu.

Sturgeon, daha önce yaptığı açıklamalarda birçok kez, İskoçya'nın AB üyesi olarak kalmak istediğini, Birleşik Krallık genelinde ayrılık kararı çıkarsa bunun İskoçya'da ikinci bir bağımsızlık referandumunu tetikleyebileceği uyarısında bulunmuştu.

KENDİ KADERİMİZİ BELİRLEMELİYİZ

Nicola Sturgeon, bugün İskoçya'nın Stirling kentinde yaptığı konuşmada, Brexit'in ardından düzenlenen her bir kamuoyu yoklamasında, İskoçya'nın bağımsızlığına yönelik verilen desteğin dikkati çektiğini belirtti. İskoçya'nın kaderini kendi belirlemesi gerektiğini söyleyen Sturgeon, "Eğer, bağımsızlığın çıkarlarımızı korumak için en iyi yol olacağı, bunun bizim için en iyisi olacağı açıkça ortaya çıkarsa, bağımsızlığa yönelik desteğin çok daha yüksek olacağını tahmin ediyorum." dedi.

"İNSANLARIN NE DÜŞÜNDÜĞÜNÜ ANLAMAK İSTİYORUZ"

Yeni bir bağımsızlık referandumu hakkında konuşmaya başlamadan önce halkın talep ve endişelerinin dinlenmesi gerektiğini dile getiren Sturgeon, "O nedenle bugün, yeni kampanyamızın ilk aşaması olarak, partimizin tarihindeki en büyük dinleme uygulamasını başlatıyoruz. Uygulama, bugünden itibaren St. Andrew's Günü'ne (30 Kasım) kadar devam edecek. İnsanların, Avrupa, Brexit ve bağımsızlıkla ilgili neler düşündüğünü detaylıca anlamak istiyoruz. İnsanların endişelerini, cevap almak istedikleri sorularını bilmek istiyoruz. Eğer yapabilirsek, ileriye dönük yolda bir fikir birliği inşa etmek istiyoruz." diye konuştu.

TEK TEK BROŞÜR DAĞITILACAK

Yeni kampanya kapsamında, İskoçya genelinde evlerin kapılarının çalınarak, Brexit ve bağımsızlıkla ilgili bilgilendirme broşürleri dağıtılacağını aktaran Sturgeon, "30 Kasım'a kadar İskoçya genelinde en az 2 milyon kişiyle konuşmayı planlıyoruz. Edineceğimiz bilgi zenginliği ve olayın iç yüzünü anlama, kampanyamızın bir sonraki aşamasını canlandıracak." ifadelerini kullandı.

Kamuoyu yoklamalarının da yapılacağı yeni kampanya çerçevesinde ayrıca tüm SNP'li vekillerin temsil ettikleri halklarla bir araya gelebileceği belediye toplantıları düzenlemesi talimatı verildiği aktarıldı. Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılan AB referandumunda, İskoçya’daki seçmenlerin yüzde 62'si AB'de kalınması yönünde oy vermişti. Referandumda Birleşik Krallık halkının yüzde 52'si AB'den çıkış yönünde oy kullanmıştı.

Sturgeon, referandum kararının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, AB'de kalmak için tüm seçenekleri değerlendireceklerini ifade ederek, yeni bir bağımsızlık referandumu için yasal hazırlık yapacaklarını, ikinci bir referandumun masada olduğunu söylemişti. İskoçya'da 2014 yılında yapılan bağımsızlık referandumunda, Birleşik Krallık'ın parçası olarak kalmak isteyenler 10 puan farkla önde çıkmıştı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)