İŞKUR: Adana'da iş beğenmeme sorunu var

İŞKUR: Adana'da iş beğenmeme sorunu var

Yaptıkları araştırmaya göre Adana'da işsizliğin şuan yüzde 9'larda seyrettiğini belirten Meydan, net rakamların 29 Şubat'ta açıklanacağını bildirdi. Meydan, Adana'da işsizlik sorunundan ziyade insanların iş beğenmeme sorunu olduğunu kaydetti. Aynı zamanda işveren ve işçi görüşleriyle ilgili bir anket de yaptırdıklarını ifade eden Meydan, işçilerin iş beğenmemesinin sebebini aldıkları asgari ücretle daha rahat işlerde çalışmak istemelerine bağladı.

''İŞ GÖRÜŞMELERİNE BİLE GİTMİYORLAR''

İşkur'a gelen taleplerin yüzde 90'ının sanayiden gelen talepler olduğuna değinen Meydan, şöyle devam etti: “Bizim eleman gönderdiğimiz işverenlerin genel sorunu, elemanların işin çalışma ortamını, ücreti, servis güzergahını beğenmemeleri olarak sıralanıyor. İş arayanlara sorduğumuz zaman da 'servis güzergahı evime uzak, ücret çok az' şeklinde itirazlar oluyor. Empati yaptığınız zaman, gidip ağır sanayide çalıştığım zaman asgari ücret. Hizmet sektöründe, çay ocağında, lokantada da aynı ücret. Çoğu bazen iş görüşmelerine çeşitli bahanelerle gitmiyor bile.”

İŞKUR İŞ ARAYANLARA YARDIMDA BULUNUYOR

İş arayan vatandaşların İşkur internet sitesi üzerinden 7 gün 24 saat başvuruda bulunabileceğini söyleyen Meydan, İşkur'un işveren ve iş arayanlara yönelik çalışmaları üzerine de detaylı bilgiler verdi. Meydan'ın verdiği bilgilere göre İşkur, meslek sahibi olanları uygun pozisyonda iş yerlerine çalışmak üzere gönderirken, meslek sahibi olmayan iş arayanlara ise iş yerinde ücretli iş deneyimi imkanı sağlıyor. Bunların yanı sıra İşkur, kendi yönlendirdiği işyerlerinde çalışan işçilerin sigorta masraflarının da teşvik kapsamında tamamını ya da yarısını ödüyor. Özel garanti fonu da oluşturan İşkur, şirketin iflas etmesi halinde işçilerin son 3 aylık maaşını da ödeyerek istihdama büyük katkı sağlıyor.

YETKİ BELGESİ OLMADAN İŞ VERMEK SUÇ

Çukurova'daki tarım işçiliği konusuna da değinen Meydan, bölgedeki tarım istihdamının İşkur tekelinde olduğunu ve İşkur'un aracı belgesi vermediği kimsenin aracılık yapamayacağı gibi yetki belgesi almadan işçi çalıştıran işverenlerin de suç işlediğini, yüksek cezalara tabi tutulacağını dile getirdi.