İspanya SOS veriyor

İspanya SOS veriyor

İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, sadece İspanyol bankalarının sermayelerini yeniden yapılandırmak için 100 milyar avroya kadar dış yardım isteneceğini açıkladı.

Avro grubu ülkelerin Maliye Bakanları ile bugün yapılan ve 3 saat süren video konferansta İspanyol bankalarının dış yardım istemesine yönelik karar alınırken, daha sonra Ekonomi Bakanı Luis de Guindos düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili bazı detayları açıkladı.

''İspanyol hükümeti, Avrupa yardımı talep etme niyetini açıklıyor'' diyen De Guindos, bunun Yunanistan, İrlanda veya Portekiz'in istediği gibi bir dış yardım olmadığını ''sadece bankalar için, çok uygun şartlarda bir ödünç alma'' olduğunu savundu.

'Makroekonomik herhangi bir şart yok sadece finans sistemini kapsıyor ve İspanyol ekonomisindeki diğer sektörleri kapsamıyor'' diyen İspanyol Ekonomi Bakanı, ''Eğer bu ödünç alma koşulları bu kadar iyiyse neden daha önce istemediniz?'', ''Neden Başbakan Mariano Rajoy basına açıklama yapmadı?'' şeklinde soruları ise cevapsız bıraktı.

İspanyol bankalarının gereksinimlerine göre her birinin ayrı ayrı dış yardım isteyeceklerini ve koşulların sadece bankaları bağlayacağını ifade eden Luis de Guindos, bu yardımın ''devlet bütçesinde herhangi bir değişiklik, yeni kemer sıkma politikaları veya kesintiler gibi İspanyol vatandaşlarını etkileyecek yeni önlemler içermediğini'' vurguladı.

İspanyol bankalarının alacağı yardımın ''finans sistemi üzerindeki şüpheleri kaldıracağını, ekonomik büyüme ve istihdam için gerekli kredi yardımlarını serbest bırakacağını'' belirten Ekonomi Bakanı, hükümet olarak görevlerinin finans sistemi üzerindeki şüpheleri kaldırmak için yeni mekanizmalar aramak olduğunu ve banka kredileri olmaksızın ekonomik büyümenin gerçekleştirilemeyeceğini söyledi.

De Guindos ayrıca, ''AB ülkelerinin Maliye Bakanları tarafından İspanya'ya yönelik bir baskı söz konusu olmadığını, Avrupalı ortaklarının her anında İspanyol hükümetine destek verdiğini'' kaydetti.

100 milyar avroya kadar olan dış yardımın Avrupa Finansal İstikrar Fonu aracılığıyla İspanyol bankalarına ulaşacağı ve İspanya Bankacılık Düzenlemesi Yeniden Yapılanma Fonu tarafından dağıtılacağı bildirildi.