İsrail polisi Şeyh Salah'ı gözaltına aldı
ensonhaber.com

İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, "kışkırtıcılık yaptığı ve yasa dışı bir derneğin faaliyetlerini desteklediği" iddia edilen Şeyh Salah'ın Ummul Fehim'deki evine gece saatlerinde baskın düzenlendi.

Baskın anlarını kamerayla kaydeden Filistinliler, hukuksuz ve usulsüz uygulamayı sloganlarla protesto etti.

KEYFİ GÖZALTILAR

Şeyh Salah'ın, İsrail polisi ve iç istihbarat servisi Şin Bet tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındığı aktarılan açıklamada, "(1948 Filistin İslami Hareketi Kasım 2015'te) yasa dışı ilan edildikten sonra bu kışkırtıcı kişi (Şeyh Salah) kalabalıklara birçok kez hitap etmiş ve sözleri İsrail medyası tarafından alıntılanmıştır. Bu sözleri hareketin dünya görüşüyle bağlantılıdır. Yapılan incelemenin ardından bu sözlerden bazılarının suç oluşturduğu tespit edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

İsrail polisi Şeyh Salah'ı gözaltına aldı

Filistinli Raid Salah İsrail polisi tarafından tutuklandı VİDEO

Polisin açıklamasında Şeyh Salah'ın suç oluşturduğu iddia edilen sözleri açıkça belirtilmedi.

SALAH'IN TUTUKLANMASINA TEPKİLER

İsrail'deki Arap vatandaşları temsil eden Yüksek Arap Takip Komitesi, Salah'ın sabaha karşı evine düzenlenen baskınla gözaltına alınmasının ardından Nasıra kentinde olağanüstü toplandı.

Toplantı sonrasında yapılan yazılı açıklamada, İsrail yönetiminin Arap vatandaşlarına karşı baskıcı, siyasi bir kampanya yürüttüğü ve son zamanlarda bu amaca yönelik gözaltı işlemlerinin arttığı belirtildi.

İsrail güçlerinin uyguladığı gözaltıların meşru olmadığı, buna rağmen Salah'ın daha makul bir saatte ifadeye çağrılabileceği belirtilen açıklamada, "Ancak bu İsrail makamlarında etkin olan ırkçı zihinlerin taleplerini karşılamıyor. İsrail güçlerinin, Raid Salah'a yönelttiği iddiaları kabul etmiyor, kendisine yöneltilen 'suçlamaların' inanç ve fikir özgürlüğü kapsamında yer aldığını düşünüyoruz." denildi.

İsrail polisi Şeyh Salah'ı gözaltına aldı

"Salah'ın evi ve mahallesine yönelik geniş çaplı saldırının" ardından gözaltına alınmasını kınayan Komite, 1948 Filistin İslami Hareketi liderinin bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulundu.

HAMAS'DAN AÇIKLAMA

Hamas Sözcüsü Hüsam Bedran da yaptığı yazılı açıklamada, Salah'ın gözaltına alınmasını kınayarak, "zorbaca" gerçekleştirilen gözaltı eyleminin Filistinlilere karşı "yeni bir korkutma siyasetinin parçası" olduğunu belirtti.

İsrail polisinin Salah'a yönelttiği suçlamaların asılsız olduğunu kaydeden Bedran, "İsrail, uyguladığı siyaseti ortaya çıkaracak her bir faaliyeti engellemeyi hedefliyor." ifadelerini kullandı.

İsrail polisi Şeyh Salah'ı gözaltına aldı

İSRAİL MECLİSİ'NDEKİ ARAPLAR DA KINADI

İsrail parlamentosundaki (Knesset) Arap milletvekillerinden Mesud Ganayim ve Taleb Ebu Arar da Salah'ın gözaltına alınmasını kınadı.

Ganayim, yaptığı yazılı açıklamada, Salah'ın sabaha karşı evine düzenlenen baskınla gözaltına alınmasını, "ürkütücü ve barbarca" şeklinde nitelendirerek, bunun, ifade özgürlüğünün engellemesini hedefleyen siyasi bir kovuşturma olduğunu belirtti.

İsrail polisi Şeyh Salah'ı gözaltına aldı

Ebu Arar da gözaltı işleminin İsrail hükümetinin Araplar ve liderleri aleyhinde yürüttüğü sistemli kampanyanın parçası olduğunu savundu. Ebu Arar ayrıca, bu şekilde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkındaki yolsuzluk davaları gibi soruşturma ve skandalların gündemden düşürülmek istendiğini dile getirdi.

DİRENİŞİN YASAKLI SEMBOLÜ: RAİD SALAH

İsrail, 1948 Filistin İslami Hareketi'ni Kasım 2015'te Mescid-i Aksa ve Doğu Kudüs'te işgal karşıtı faaliyetler yürüttüğü gerekçesiyle "yasa dışı terör örgütü" ilan ederek yasaklamıştı.

İsrail polisi Şeyh Salah'ı gözaltına aldı

Şeyh Salah, hareketinin yasaklanmasına karşı çıkarak birçok kez 1948 Filistin İslami Hareketi lideri olmayı sürdürdüğünü kaydetmişti.

Daha önce de birçok kez hapis yatan Şeyh Salah son olarak 9 ay cezaevinde kaldıktan sonra 17 Ocak'ta serbest bırakılmıştı.