İsrail'in Mavi Marmara raporu açıklandı

İsrail'in Mavi Marmara raporu açıklandı

İsrail, Mavi Marmara raporunu açıkladı ve Netanyahu'yu eleştirdi. Saldırıya karar verme sürecinin hatalı olduğu ifade edilerek, 'Karar verme süreci hatalıydı, tartışmalar acele ve yüzeysel bir ortamda yapıldı' denildi.

Lindenstrauss, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu olayın sorumlusu olarak gösterdi. Raporda, "Başbakan'ın önderliğinde ve sorumluluğu altında (filoya) ilişkin karar alma sürecinde önemli sorunlar olduğu görülüyor" denildi.

NETANYAHU'YA SERT ELEŞTİRİ

Raporda, "Hükümet, ordu ve istihbaratın üst düzey yetkililerinin, Türk filosunun önceki filolara benzemediğinin farkında olmalarına karşın, Başbakan'ın karar alma süreci, uygun koordinasyon, belgeleme veya hazırlıklar yapılmadan tamamlandı" ifadeleriyle Netanyahu sert bir dille eleştirildi.

İsrail'de bugün açıklanan 153 sayfalık raporda, karar alma sürecinde sorunlar olduğu, tartışmaların aceleye getirildiği ve gelişigüzel yapıldığı ve aşırı şiddet kullanımına ilişkin olası senaryoların gözardı edildiği belirtildi.

Raporda Ulusal Güvenlik Konseyi'ne gerekli bilgilerin iletilmediği de vurgulandı.

BARAK: ELEŞTİRİLERİ KABUL EDİYORUM

Barak, raporla ilgili yaptığı ilk değerlendirmede, "eleştirileri kabul ettiğini ve de geçmişte olduğu gibi savunma kurumlarının ve İsrail ordusunun düzeltilmesi gerekenleri değiştireceğini" söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Yapılması gereken budur ve yapılacaktır" denildi.