İsral'den İran'a tehdit

İsral'den İran'a tehdit

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin ABD ve Avrupa devletleriyle ilişkilerini düzeltmesine yardımcı olabilecek adımlar atmaya devam ediyor.

RUHANİ İSRAİL KARŞITI KONFERANSI İPTAL ETTİ

Ruhani, İsrail aleyhtarı görüşlerin paylaşım ptarformu olarak organize edilen bir konferansın iptal edildiğini duyurdu. Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde düzenlenmesine başlanan konferans yılda bir kez yapılıyordu. İlk kez 2005 yılında düzenlenen konferansta konuşan eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın 'İsrail haritadan silinmeli' dediği iddia edilmişti. İsrail yönetimi, bu sözleri İran'ın nükleer silah üretmeyi amaçladığının yeni bir kanıtı olarak değerlendirmişti.

İran basınında yer alan haberlerde, konferansın Ruhani'nin Batı'yla ilişkileri düzeltme politikasına ters düştüğü için iptal edildiği belirtildi. Konferansın iptal edilmesi İran'daki İsrail karşıtlarının da tepkisini çekti. Konferansın organizatörü Nadir Talebzade, 'Siyonizm karşıtı etkinliğin iptali bir felaket. Bu İran'daki en etkili siyonizm karşıtı konferanstı' dedi. Konferansta 63'ü yabancı 110'a yakın uzman, akademisyen ve gazetecinin konuşma yapması planlanıyordu.

NETANYAHU TEHDİT ETTİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Avrupalı ülkeleri İran'a yönelik nükleer yaptırımların kaldırılmaması konusunda uyardı. Netanyahu, 'Sizi uyarmadığımı söylemeyin. 4 bin yıldır buralarda olan Yahudileri yok etmeye çalışıyorlar. Ancak başaramadılar. Bu konu sizi de etkiler' dedi.

İRAN'A HAZIRLIK TATBİKATI

Habertürk'ün haberine göre, İsrail ordusu, dün yaptığı açıklamayla nükleer silah üretmeye çalışmakla suçlanan İran'la savaşa hazır olduğu mesajını verdi. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, savaş jetlerinin uzun menzilli uçuş denemesi yaptıkları belirtildi. Açıklamada savaş jetlerinin yakıt ikmali dışında taarruz denemeleri de yaptıkları ifade edildi. İsrail filosunun havada yakıt ikmali yaptığını gösteren bir video görüntüsü de açıklamayla birlikte yayınlandı.

TATBİKATTA YUNANİSTAN DA VAR

Tatbikatın Yunanistan Hava Kuvvetleri'ye ortak düzenlendiği tahmin ediliyor. Yunan basınında geçtiğimiz hafta yer alan haberlerde İsrail F-15 ve Yunan F-16 savaş jetlerinin Yunanistan'da 8-9 Ekim tarihlerinde ortak tatbikat yapacakları belirtilmişti. İsrail'in uzun menzilli uçuş tatbikatlarının hedefindeki ülkenin İran olduğu birçok uzman tarafından biliniyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz ay BM'de yaptığı açıklamada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yi samimi olmamakla suçlamış ve 'Kuzu postundaki kurt' olarak tanımlamıştı.