İstanbul Alışveriş Caddeleri raporunun 2'ncisi yayınlandı

istiklal

Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Cushman&Wakefield'ın ikincisini yayınladığı ve Avrupa yakasında İstiklal Caddesi ve Rumeli, Teşvikiye, Vali Konağı ve Abdi İpekçi'yi kapsayan Nişantaşı Bölgesi ile Anadolu yakasındaki Bağdat Caddesi olmak üzere İstanbul'un 3 ana alışveriş caddesini inceleyen 'İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu', 2013 yılındaki yüzde 5'lik boşluk oranının bu yıl yüzde 10'a yükseldiğini, sektörde 'kentsel yenilemelerin' önemli yansımaları olduğunu ortaya koydu. En yüksek yeni kiralama hacmi İstiklal Caddesi'nde gerçekleşirken, mağaza adedi bazında Nişantaşı ilk sırayı aldı. Kentsel yenilemenin yön verdiği Bağdat Caddesi'nden ise son 1 yılda 6'sı lüks ve toplam 11'i yabancı olmak üzere 49 marka çıktı. 3 ana caddede toplam marka sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 7 düşerek 656 oldu.

İSTİKLAL'DE BOŞLUK ORANI YÜZDE 9'A DÜŞTÜ

55.500 metrekare alanda toplam 267 mağaza stoğuna sahip olan İstiklal Caddesi'nde işlem sayısı bazında yeni kiralama oranında yüzde 60'lık artış ve boşluk oranının yüzde 11'den yüzde 9'a düşmesiyle birlikte aynı markanın tek cadde üzerinde birden çok mağaza açması ile amiral mağaza ve konsept mağaza açma eğiliminde de artış görüldü. Özellikle yerel perakendecilerin agresif büyüme stratejilerini devam ettirdiği caddenin özellikle Tünel ve Galata gibi yeni yükselen bölgeleri, caddedeki varlıklarını güçlendirmeyi hedefleyen markalar için çekici hale geldi.

İstanbul Alışveriş Caddeleri raporunun 2'ncisi yayınlandı

NİŞANTAŞI'NDA ORAN YÜZDE 5

Vali Konağı, Rumeli, Teşvikiye ve Abdi İpekçi caddelerinden oluşan Nişantaşı'nda toplam stok 395 mağaza ile 56.300 m2 civarında. Mağaza adedi açısından ilk sırada olan Nişantaşı'nda hem yerel, hem uluslararası 70 lüks marka konumlanıyor. Ayrıca toplamda 70 uluslararası markanın Nişantaşı'nda mağazası bulunuyor. Araştırmaya göre son 1 yılda 49 işlemin gerçekleştiği Nişantaşı'nda, değişimlerin yeni kiralama işlemlerinin sayı bazında yüzde 80'ini mağazalaşmamış yerel markaların yeni girişleri şeklinde gerçekleşmiş olsa da alan bazında yüzde 50'si Abdi İpekçi'de yeni markalarla ve yer değişimleriyle gerçekleşti. Yenileme projelerinden kaynaklanan yeni perakende alanlarıyla birlikte Nişantaşı'nda boşluk oranı1 yılda yüzde 4'ten yüzde 5'e çıktı.

İstanbul Alışveriş Caddeleri raporunun 2'ncisi yayınlandı

BAĞDAT CADDESİ'NDEN 1 YILDA 49 MAĞAZA ÇIKTI

Araştırmaya göre Bağdat Caddesi'nde şu anda toplam stok 365 mağazada 75.000 m2 civarında ve rakamlar geçtiğimiz yılın altında seyrediyor. Kentsel yenileme ve istenilen kira bedelleri ile piyasa seviyesi arasında büyük farklar oluşması gerekçe gösterilerek son 1 yılda 49 adet marka Bağdat Caddesi'nden çıktı. Yenileme projeleri, 49 markanın üçte birinin mevcut mağazalarından çıkmasına neden oldu ve bunların sadece 5'i Bağdat Caddesi üzerinde yeni bir mağazaya geçerek yer değiştirdi.

İstanbul Alışveriş Caddeleri raporunun 2'ncisi yayınlandı

EĞİLİMİN LOKOMOTİFİ KENTSEL YENİLENME

2014 yılına göre Bağdat Caddesi'ndeki boşluk oranının yüzde 9'dan yüzde 14'e çıktığını kaydeden Cushman& Wakefield Yönetici Ortağı Toğrul Gönden, sektördeki eğilim ve dinamiklerin ana lokomotifinin kentsel yenileme projeleri olduğunu kaydetti.

18 BİN METREKARE YENİ KİRALAMA YAPILDI

Araştırmaya göre, son 1 yılda 112 mağazada yaklaşık 18.000 m2 yeni kiralama yapıldı. Son 3 yılın yeni kiralama hacimleri, bu 3 ana caddedeki toplam perakende stoğunun yaklaşık yüzde 10'unun yıllık bazda yeniden kiralandığını gösterdi.