İstanbul-Ankara 10 lira

İstanbul-Ankara 10 lira

20 dakikada şarj olacak elektrikli araçlar 100 kilometrede sadece 2.5 lira yakacak

İstanbul-Ankara arasını 10 TL'ye gidebilecek elektrikli araçların önü açıldı. Her araç LPG dönüşümü gibi elektrikli araç haline dönüşebilecek.

Elektrikli araçlar 100 kilometrede sadece 2.5 TL yakacak. Araçların elektrikli hale dönüştürülmesinin bedeli ise 15 bin TL'yi bulacak. Ancak aracın yakıt tasarrufu göz önüne alındığında bu yatırım 7-8 ayda kendini amorti edecek. Edinilen bilgiye göre, ilgili teknik ve yasal düzenlemelerin Kasım 2010'da tamamlandı. İstanbul, Ankara ve İzmir'de ilk dönüşüm tesisleri kuruldu ve araçlar yollara çıktı. Araçların elektrikli otoya çevrilmesi için uzmanlara göre, yaklaşık 300 parçanın değişmesi gerekiyor. Ankara'da ilk elektrik şarj istasyonunun kurulması nedeniyle düzenlenen törene katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, dizel araçların 100 km yolu 25-30 liraya, elektrikli araçları ise 2.5 liraya alabildiğini vurguladı. Ergün, "İsteyen her araç elektrikli araç haline gelebilir. Bunun teknolojisi var" müjdesini verdi. Nihat Ergün, elektrikli Renault Fluence'i de test etti.

HEDEF YÜKSEK TASARRUF

Teknolojinin pahalı olması nedeniyle değişim işlemi maliyetinin 15-20 bin TL tuttuğunu aktaran yetkililer, "Bir taksici aylık 2500 TL yakıt ve bakım masrafı yapıyor. Ancak elektrikli araçlar normal yakıtlı araçlara nazaran 10- 12 kat daha tasarruflu. Araçlar bu masrafı 7-8 ayda amorti edecek" dedi. Yollara çıkmaya başlayan araçlar içinse şimdiden şarj istasyonları hazırlandı. EPDK yetkililerinin verdiği bilgiye göre, elektrikli araçlar evde ve işyerinde her prizden şarj edilecek. Ancak bu şarj 7-8 saat sürebilecek. Yollara ise araçları 20 dakikada şarj edecek seri şarj aküleri konulacak.