İstanbul konut aidatında rekor kırdı

aidat

Büyük illerdeki konut projelerinde aidat bedelleri kiralarla yarışır hale geldi. Araştırma şirketi REIDIN tarafından gerçekleştirilen “Konut Projeleri Aidat Değerleri” araştırmasına göre en yüksek aidat değerine sahip konut projesi İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alıyor. Araştırma sonuçlarına göre İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde, oturumun başladığı konut projelerinde, metrekare bazında en yüksek aidat değerine sahip konut projesi 18.83 TL/metrekare ile İstanbul Avrupa Yakası'nda iken, metrekare bazında en düşük aidat değerine sahip konut projesi ise ortalama 0.20 TL/metrekare ile Ankara'da bulunuyor.

EN DÜŞÜK SİLİVRİ'DE

Konut aidatlarına dair ilginç veriler sunan araştırma, İstanbul’un iki yakası arasında aidat konusunda değer farklılıkları olduğunu da gösteriyor. İstanbul'un ilçelerinde metrekare bazında ortalama aidat değerlerine bakıldığında, Silivri 1.00 TL/metrekare ile en düşük değere sahipken, Şişli ise 6.43 TL/metrekare ile en yüksek aidat ortalamasına sahip ilçe konumunda yer alıyor. Diğer yandan Boğaz aksında bulunan ilçelerde, rayiç değerlerde olduğu gibi aidat değerlerinin de çeperlere oranla yüksek çıktığı görülüyor.

REFAH DEĞERİ YÜKSELDİKÇE AİDAT DA YÜKSELİYOR

“Konut Projeleri Aidat Değerleri” araştırmasıyla ilgili açıklama yapan REIDIN Türkiye Veri Araştırma Müdürü Hilal Erdoğan Şumnu, "Yapılan analizde, aidat değerlerinin en yüksek olduğu Şişli, Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerinin, aynı zamanda REIDIN SED (Sosyo Ekonomik Derecelendirme) sınıflandırmasında da A+ seviyesinde olan ilçeler olduğu görülüyor. Buna göre, geçen sene olduğu gibi, bu sene de refah düzeyi ile aidat değerlerinin ilişkili olma durumu devam ediyor. Aidat değerlerinin lokasyona, sosyo-ekonomik seviyeye, konut fiyatlarına bağlı olarak değişkenlik gösterdiği söylenebilir” dedi.

KADIKÖY'DE AİDATLAR BU YIL AZALDI

Geçen yılın aidat değerleriyle bu yılınkini karşılaştıran Şumnu; “Aidat değişim oranları bazı ilçelerde pozitif yönde bir eğilim göstererek artmış, bazılarında ise negatif yönde bir eğilim göstererek azalmış durumda. Bu değişimin sebebi olarak, inşaatı yıl içerisinde tamamlanmış yeni projelerin etkisi veya bazı projelerde ilk aidat fiyatlarının revize edilmesi gösterilebilir. Şişli, Bakırköy gibi konut satış metrekare birim fiyatları yüksek olan ilçelerde aidat metrekare birim fiyatları da artış gösterirken, yeni konut sayısının yüksek olduğu lokasyonlardan Kadıköy ise azalış gösteren ilçeler arasında yer alıyor” diye konuştu.