İstanbul'da düzenlenen Baraj ve HES Fuarı'nda arbede - izle

Baraj ve HES Fuarı'nda Çevre Bakanı Veysel Eroğlu da bir konuşma yaptı. Eroğlu protestoculara seslenerek “Yurtdışı firmaların gazına gelmeyin” dedi.

İstanbul'da düzenlenen Baraj ve HES Fuarı'nda arbede - izle

BARAJ VE HES FUARI'NDA ÇIKAN ARBEDEDEN GÖRÜNTÜLER

İstanbul'da düzenlenen Baraj ve HES Fuarı'nda arbede - izle


ÇEVİK KUVVET İLE EYLEMCİLER ARASINDA ARBEDE

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katıldığı 2'nci Barajlar Kongresini protesto eden çevreci grup basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından dağılması beklenen grup fuar merkezine doğru harekete geçti. Özel güvenlik görevlilerinin barikatını aşan grup fuar merkezinin girişindeki camları kırdı. Bunun üzerine çevik kuvvet polisi gruba biber gazı sıkarak müdahale etti. Grup üyeleri de çevik kuvvete taş ve pet şişe atarak karşılık verdi. Olay sırasında eylemcilerden birkaçı gözaltına alındı.

'İSTANBUL'U SUSUZ BIRAKMAYIZ'

Bu arada dışarıda olaylar yaşanırken Bakan Veysel Eroğlu fuarın yapıldığı salonda gazetecilerin sorularını yanıtladı. İstanbul'un su durumuyla ilgili açılışta yaptığı konuşmayı tekrarlayan Bakan Eroğlu, İstanbul'da barajların doluluk oranının yüzde 30'lar seviyesinden olduğunu belirterek, "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, DSİ Genel Müdürü, Müsteşarımızın katılımıyla bir değerlendirme yaptık, alınacak tedbirleri tamamen aldık. Merak etmeyin. Hatta Melen'den ikinci bir irsaliye hattı alınması kararını aldık. Şuanda o da hızla yapılıyor. Asya yakasında suyumuz çok. Avrupa yakasında susuzluk olmasın diye boğazın altından Sarayburnu ile Salacak arasına iki tane dev denizaltı borusu İSKİ tarafından döşendi. Alınabilecek bütün tedbirleri aldık. Biz İstanbul'u susuz bırakmak istemiyoruz. Susuz bırakmayız" diye konuştu.

İstanbul'da düzenlenen Baraj ve HES Fuarı'nda arbede - izle

'HES'LERE KARŞI ÇIKANLARI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL'

Bakan Erdoğlu, "HES'lere karşı çıkanları anlamak mümkün değil. Bütün dünyada hidro-elektrik potansiyelleri, ABD, Kanada dahil, yüzde 95'i kullanılmış, Ama Türkiye 2003 yılında sadece yüzde 18'ini kullanıyordu, potansiyelinin. Su akıyor, biz bakıyorduk. Ama son yıllarda hidro-elektrik üretiminde gerçekten şaha kalktık. 26 milyar kw/saat'lik üretimi geçen yıl sonunda, 79 milyar kw/saat'e çıkardık. Şu gördüğünüz 4 ampulden 1 tanesi bizim getirdiğimiz elektrikle, temiz, yenilenebilir, tamamen ekolojik, bütün dünyada önerilen, ucuz, karbon emisyonu olmayan, çevreci hidro elektrik santraliyle geliyor" dedi.

'HESLER TÜRKİYE'DE ELEKTRİĞİN SİGORTASIDIR'

Uygun olmayan yerlere HES izni vermediklerini ve HES projelerini çok iyi denetlediklerini söyleyen Bakan Eroğlu, "HES'ler Türkiye'de elektriğin sigortasıdır. Buna karşı çıkmak doğru değildir. 1 ağaç kesildiği zaman en az 5 katı ağaç dikme, çevreyi düzenleme mecburiyeti getiriyoruz. Vadiyi düzenliyoruz. Gidin Trabzon'da en çok HES yapılan Solaklı Vadisine bir bakın" diye konuştu. Eroğlu daha sonra fuarın temsili açılışını kurdele keserek yaptı. Bakan fuardaki stantları gezerek bilgi aldı.