İstanbul'da hortum ne anlama geliyor

İstanbul'da hortum ne anlama geliyor

ENSONHABER.com / Detay Haber İstanbul'da dün öğleden sonra başlayan ani yağmurun ardından Marmara Denizi'nde hortum oluştu. Tuzla açıklarındaki hortum paniğe yol açtı. Sahildeki 20 tekne sulara gömüldü, araçlar ters döndü. Bazı ağaçlar yerinden söküldü, işyerleri tahrip oldu.

İstanbul'da hortum ne anlama geliyor

İSTANBUL'DA HORTUM NE ANLAMA GELİYOR

Habertürk Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Öztel, "Nedir bu hortum" sorusunu yanıtladı.

2014 yılında Marmara'yı 'tropik iklim' kuşağına yerleştirmek gerektiğini vurgulayan Öztel, hortumun normalde Akdeniz'de, Ege'de ve daha çok okyanusa yakın yerlerde görüldüğünü söyledi. Devamında oluşma sebebini çok şöyle özetledi:

"Sıcaklık birkaç gündür hep 30 derecenin üzerindeydi. Nemliydi de hava. Şimdi o kadar sabit ve nemli bir kubbe gibi Marmara'nın üzerinde durunca bu , üstünden gelen ilk soğuk havanın hemen karışmasına; sıcak havayla soğuk havanın çok hızlı karışmasına sebep olabildi. Bu su hortumu. Deniz üzerinde meydana gelen hortum. Oluştuğu esnada radar görüntüsünde şu vardı. İstanbul'a 60 KG yağmur düşebilir potansiyeli var. Yağmaya da bilir. Ama duruyor. Bu hortumun oluştuğu esnada Tuzla'da, Pendik'te çok daha fazla hasar meydana gelebilirdi. İyi ki deniz üzerinde oluştu o hortum."

Hüseyin Öztel'den hortum değerlendirmesi İZLE

İstanbul'daki hortumdan dehşet veren görüntüler İZLE

Marmara denizinde dev hortum tekneleri böyle batırdı İZLE

Marmara denizinde hortum İZLE