İstanbul’da Mursi protestosu
Ajanslar

MURSİ

AK Parti Gençlik Kolları, İnsani Yardım Vakfı (İHH), Saadet Partisi ile Anadolu Gençlik Derneği Mısır’da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında alınan idam kararını Mısır Konsolosluğu önünde protesto etti.

EYLEM YAPILDI

Beşiktaş’ta bulunan Mısır Konsolosluğu'nun önünde 21.00’de toplanan gruplar, Muhammed Mursi lehine sloganlar atarak idam kararını protesto etti. İdam kararın alınmasından sonra AK Parti Gençlik Kolları, İHH, Saadet Partisi ile Anadolu Gençlik Derneği, Beşiktaş Mısır Konsolosluğu önünde eylem yaptı.

Eylemciler, denizden de teknelerle gelerek konsolosluk binasına lazerli fotoğraf yansıttı. Mısır’da Rabia meydanında öldürülen Esma Biltaci’nin abisi Enes Biltaci de eylemciler arasında bulundu.

"BU DÜZEN ELBET DEĞİŞECEK"

Grup adına yapılan basın açıklamasında: “İki yıl önce gerçekleşen askeri darbe sonucu seçilmiş Cumhurbaşkanı Sayın Muhammed Mursi görevden uzaklaştırıldı ve hapse atıldı. Dünyada sesimize ses veren, Mısır’da demokrasi ve insan haklarına sahip çıkan, darbecileri kınayan çok sayıda devlet maalesef yok. Bu haksız küresel düzen elbet değişecek. Mısır’da Sayın Muhammed Mursi’yle arkadaşlarına sözde mahkemelerce darbe yönetiminin talimatlarıyla verilen cezaların derhal geri alınması çağrısında bulunuyoruz. Mısır halkı yalnız değildir. Mısır’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Sayın Muhammed Mursi ve arkadaşları asla yalnız değildir ve asla yalnız kalmayacaktır” şeklinde ifadeler kullanıldı.

Eylemde konuşma yapan Mısır’da şehit edilen Esma’nın abisi Enes Biltaci: “Her şeyden evvel sizi burada görmenin mutluluğu içindeyim. Mısır’da darbe olduğundan beri yüz binlerce direnişçi, yüz binlerce insan Türkiye’deki desteği arkasına alarak sokaklara çıkıyor. Her seferinde ümmet bilinciyle arkalarında Türkiyeli kardeşlerini gördükleri için sokaklarda darbeye karşı direnebiliyorlar. Bugün Mısır’da verilen idam kararları adalete verilmiş idam kararlarıdır. Adaletin ölümüne fermandır. Yüz binlerce insanı yok sayan kararlardır” dedi.

PROTESTODA ARBEDE

Mısır Konsolosluğu önündeki protesto esnasında gruplar arasında kısa süreli arbede yaşandı. Grupları konsolosluk önünde bulunan çevik kuvvet ekipleri ile parti yetkilileri ayırdı. Gerginlik kısa sürede engellendi.

İHH İNSANİ YARDIM VAKFI DENİZDEN TEKNELERLE GELDİ

Teknede protesto ile ilgili açıklama yapan İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım,”İhvan-ı Müslim özellikle Sünni dünyanın en organize olmuş gücüdür. 100 milyona yakın insanı hareket ettirme gücüne sahiptir. Ortadoğu’da, Orta Asya’da, Uzak Doğu’da organize olmuş çok güçlü bir harekettir. Bütün İslam dünyasını harekete geçirecek etki gücüne sahiptir. Doğal olarak bu infaz gerçekleşirse, Mısır’da önü alınmayan bir kargaşa başlar. Bu sadece Mısır’ı da kaplamaz. Suudi Arabistan’da da İhvan çok güçlüdür. O nedenle darbeye destek veren Suud rejimi, eski rejim bir an önce hatasından vazgeçmeli, Sisi’yi ikna etmelidir. Hapishanede olan herkesin serbest bırakılmasını sağlamalıdır. Sadece Mursi ve arkadaşları bırakılıp diğer hapishanedekilerin işkencelere maruz bırakılmaları doğru değildir. Meydanlarda hak talebinde bulunduğu için hapishanelerde bulunan herkesin çıkarılması gerekir.

Eğer Sisi bulunduğu koltukta rahat oturmak istiyorsa İsrail ile olan ilişkilerini kesmelidir. Sisi şu anda İsrail’in güdümünde Filistinli bir direnişi kırmak amacıyla İhvan-ı Müslim'e karşı darbe yapmaya devam etmektedir. İslam İşbirliği Teşkilatı’nı göreve çağıran Yıldırım,”Mursi ve arkadaşlarının idam edilmesi durumunda Ortadoğu’da sular durulmaz. Bu durum sadece Mısır’ı değil, çevre ülkeleri de ilgilendirir. Bu nedenler İslam İşbirliği Teşkilatı devreye girmeli, Sisi’yi İsrail’den kurtarmalıdır” İfadelerini kullandı.

Yapılan protestonun ardından İHH üyeleri, gemilerden inerek dağıldı.