İstanbul'da tarihi eser kaçakçılarına operasyon
AA

tarihi eser kaçakçı

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Büyükçekmece'de iki şahsın otomobil ve Çobançeşme'deki Kuyumcukent'de tarihi eser bulundurduğu ihbarı üzerine operasyon düzenledi.

Araçta yapılan aramada 162 adet gümüş sikke, dükkanda yapılan aramada ise 2 adet heykel, 5 adet cam süs eşyası, 4 adet metal eşya, 5 adet metal çubuk, 2 adet halka şeklinde obje, 1 adet lamba şeklinde metal obje, 300 adet sahte 100 Amerikan Doları, 18 adet 3.57 milimetrelik, 6 adet 7.65 milimetrelik tabanca fişeği ele geçirildi. Her iki olayla ilgili 3 kişi gözaltına alındı.

Ele geçirilen malzeme Arkeoloji Müzesi Müdürlüğüne teslim edilirken yapılan incelemede bir gümüş sikkenin Kapadokya Krallığına, 161 adet gümüş sikkenin Büyük İskender dönemine ait toplu buluntu özelliği gösteren aynı serinin parçaları olduğu tespit edildi. Eserlerin, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında tasnif ve tescile tabi, müzelik değerde eserler olduğu belirlendi.

Ayasofya İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü ise sikkelerin Roma Dönemine ait tek kalıptan çıkan seri numaralı sikkeler olduklarını, serinin bozulmadan günümüze kadar ulaşmasının ender görülen bir durum olduğunu ve bu nedenle paha biçilemez nitelikte tarihi eser olduklarını tespit etti.

5 adet cam şişe, 2 bronz kaşık, bir bronz iğne, 2 bronz tıp aleti ve 2 cam bileziğin Roma dönemine, bir bronz şişe ile bir bronz kandilin ise Bizans dönemine ait olduğu anlaşılırken, eserler Arkeoloji Müze Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı.

Gözaltına alınan 3 kişi "Kültür ve Tabiat Varlığı Kaçakçılığı" suçundan mahkemeye sevkedildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)