İstanbul'daki konut fiyatları artışını sürdürecek

s

Geçen yıl İstanbul’da metrekare fiyatının ortalama yüzde 23.4 arttığını belirten Emlak Konut GYO Müdürü Murat Kurum, "2016’da da artış sürecek" dedi.

Kurum, Kayabaşı’nda ‘Fiyat çok yükseldi’ diyerek iptal ettikleri ihaleyle ilgiliyse, "Fiyatın adım adım artmasından yanayız. Ama ‘dur’ dememizle olmuyor" diye konuştu.

"GAYRİMENKUL GETİRİSİ OLAN BİR SEKTÖR"

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 2015’te İstanbul’da konut metrekare fiyatlarının yüzde 23.4 arttığını belirterek, "Gayrimenkul her zaman diğer yatırım araçlarına göre daha fazla getirisi olan bir sektör. 2016’da da böyle olmaya devam edecek” dedi.

Kayabaşı’nda fiyat çok yükseldiği için iptal ettikleri ihaleyi hatırlattığımızda ise “Fiyatların adım adım çıkmasından yanayız. Ancak tabii bu bizim ‘dur’ dememizle olmuyor. Bu tarz durumlarda aynısını yaparız” diye konuştu.

"TERÖR DÜNYANIN EN BÜYÜK PROBLEMİ"

Kurum gayrimenkul sektörünün terörden etkilenip etkilenmediği konusuna ise şu şekilde açıklık getirdi, "Terör şu anda dünyanın en büyük problemi. Gelişmiş ülkelerde ve diğer gelişmekte olan ülkelerde de yaşanıyor. G20 Zirvesi’nde de bu konu uzun uzun tartışıldı. 2015 yılında pek çok projede yabancı satışları yüzde 20-25 seviyelerine ulaştı. Tabii gayrimenkul sektörünün beklentisi 2016 yılında da bunun devam etmesi yönünde. İstanbul saldırısından sonra yaralı turistler, ‘Biz yine İstanbul’a geleceğiz’ şeklinde açıklamalar yaptılar. Ülkemiz adına sevindirici. Önemli olan teröre tüm dünyanın tek bir duruş sergilemesi."

"EKONOMİYE AYAKTA TUTAN YABANCI ALIMLARIYDI"

2016'da yabancıya konut satışının nasıl geçeceği ile ilgili bilgi veren Kurum, "Yüzde 20 oranının korunacağını, hatta hükümetimizin yapacağı kanun ve yönetmelik değişimleriyle bu oranın da artabileceğini düşünüyorum. Yabancıya satış Mütekabiliyet Yasası'yla birlikte arttı. Yurtdışında pek çok ülkede oradan bir mülk aldığınızda oturum hakkı da veriliyor. Bu bizim de ülke olarak gündemimizde. Hayata geçerse ekonomiye de ciddi faydası olacaktır. Sonuçta bu yıl sektörü ayakta tutan en büyük etkenlerden biri yabancı alımlarıydı."

"ARSA ALMAYI PLANLIYORUZ"

Murat Kurum bu sene yeni ihalelerin devam edeceğini açıkladı, "2015 yılında satış toplam geliri 18 milyar TL’ye ulaşan, yaklaşık 20 bin bağımsız bölümü içeren ihaleler gerçekleştirdik. Şu anda 2.6 milyar TL’si İstanbul’da olmak üzere 3.5 milyar TL’lik arsa stoğumuz var. Ve bu yıl da 1.5-2 milyar TL’lik daha arsa almayı planlıyoruz. Önümüzde başta Maltepe olmak üzere, Kağıthane, Zeytinburnu, Hoşdere projeleri var. Anadolu’da projelerimiz olacak. Bu yıl da en az 10 bin bağımsız bölümü içeren ihaleyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Şu anki arsa portfömüze baktığımızda bu ihaleler içinde en fazla ses getireni Maltepe olur gibi görünüyor."