İstanbul'un en pahalı ve en ucuz semtleri belirlendi

EVA Gayrimenkul Değerleme'nin gerçekleştirdiği 'İstanbul Markalı Konut Piyasası Araştırma ve Öngörüler' araştırmasından ilginç sonuçlar çıktı.

İstanbul'un en pahalı ve en ucuz semtleri belirlendi

Anadolu ve Avrupa yakasının verilerini ayrı ayrı analiz eden çalışmaya göre, kentte 852 markalı projede yaklaşık 400 bin konut yer alıyor.

EN PAHALI 5 SEMT

İstanbul'un en pahalı ve en ucuz semtleri belirlendi

EN UCUZ 5 SEMT

İstanbul'un en pahalı ve en ucuz semtleri belirlendi

PROJEDE YAKLAŞIK 400 BİN KONUT YER ALIYOR

Anadolu yakasının en yüksek metrekare satış fiyatına sahip olan bölgesi Bağdat Caddesi. Rapora göre, en düşük birim satış değeri ise Tuzla'da. Bağdat Caddesi'nde konut ortalama birim metrekare satış fiyatı 12 bin 700 TL iken, Tuzla bölgesinde bu değerin 2 bin 350 TL'ye kadar düştüğü gözleniyor.

EN UCUZ KONUTLAR ESENYURT'TA

Avrupa yakasında en yüksek birim konut satış fiyatına sahip olan bölgenin Fulya- Bomonti-Şişli-Büyükdere aksı olduğu, en düşük birim satış değerine sahip olan bölgenin ise Esenyurt olduğu görülüyor. Rapor, en yüksek bölgedeki markalı konutların ortalama birim satış değerinin 11 bin 800 TL olduğunu ortaya çıkardı. En düşük birim satış değerine sahip bölgedeki ortalama metrekare satış fiyatının da 2 bin 60 TL olduğu belirlendi.

EN HIZLI SATIŞ HALKALI'DA

Araştırma İstanbul'da bölgelere göre markalı konutların "gün/konut' satış oranının 17.9 ile 0.9 arasında değiştiğini ortaya koydu. Buna göre Küçükçekmece-Halkalı konut satışının en hızlı olduğu bölge oldu. Satış hızının en düşük olduğu bölge ise Çekmeköy çıktı. Prim getirisinde yüzde 30'un üzerine çıkan ve en çok değer artışı sağlayan ilk beş bölge sırasıyla Kemerburgaz , E-5 Merter-Havaalanı Aksı, Anadolu yakası Boğaz hattı, Kâğıthane-Seyrantepe ve Beylikdüzü-Gürpınar oldu.

TOPLAM 5 MİLYON 103 BİN 586 DAİRE VAR

İstanbul genelinde istatistiklere göre 5 milyon 103 bin 586 adet konut bulunuyor. Bunlar içinde markalıların oranı toplam konut stokunun yüzde 7.7'sini oluşturuyor. Avrupa yakasındaki markalı konut projelerinin analizine göre Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Şişli, Başakşehir ve Esenyurt'taki projeler, toplam markalı konut projeleri içinde en büyük paya sahip. Buna göre Anadolu yakasında Üsküdar'da markalı konutların toplamdaki payı yüzde 2.54. Ataşehir'de bu oran yüzde 23.58. Avrupa yakasında ise Beyoğlu'nda markalı konutların toplamdaki payı yüzde 0.21, Esenyurt'ta ise yüzde 30.11.

ÖZET OLARAK

En pahalı daireler Bağdat Caddesi'nde yer alıyor. Avrupa Yakası'nın gelişen ilçelerinden Esenyurt ise en düşük fiyatlı bölge oldu. Caddede metrekare fiyatı 12 bin 700 TL, Esenyurt'ta ise 2 bin 60 TL